Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева заяви на брифинг пред медиите, че продължава тенденцията от последните дни украинските граждани да напускат България. До момента от страната са си тръгнали 2987 души.

"Същият процес се наблюдава в Полша, Румъния и Молдова. Част от бежанците правят опити да стигнат до части от Украйна, които са спокойни. Други групи продължават към Италия, Испания, Турция и Централна Европа", посочи тя.

След 31 май повечето бежанци ще бъдат пренасочени към Северозападен, Южен и Централен райони. Може би ще има допълнителни влакови композиции и вагони, за да се направят нещо като коридори за извозване, уточни Тошева.

"Екипи от анкетьори на доста ведомства обикалят хотелите на бежанците - във Варна са 27 човека, в Бургас са 34 човека, в Добрич е най-малък. Повечето хора предпочитат да останат в хотела, в който са настанени. 34 жени вече са си намерили работа в Балчик. Хотелите на първа линия във Варна желаят настанените украинци да си заминат от 31 май", посочи още шефът на ДАБ.