Продължава работата по подмяна на стълба, оставил Черноморието на тъмно
Продължава работата по подмяна на стълба, оставил Черноморието на тъмно / снимка: Електроенергиен системен оператор
Продължава работата по подмяна на стълба, оставил Черноморието на тъмно
31487
Продължава работата по подмяна на стълба, оставил Черноморието на тъмно
  • Продължава работата по подмяна на стълба, оставил Черноморието на тъмно

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов изрази очакване, че до 15.00 ч. днес електрозахранването към Южното Черноморие ще бъде нормализирано. Той уточни, че вече е изправен новият стълб, който заменя дефектиралия стълб на 110-киловолтовия електропровод „Галатея".

Другият електропровод „Алехой", който също аварира вече е редовен и е под напрежение, съобщи още Йотов.

По-рано днес изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов също заяви, че електрозахранването към Южното Черноморие ще бъде възстановено между 12.00 и 14.00 ч. Той е на мястото на аварията, която остави от вечерта в четвъртък без ток района между Бургас и Варна. В момента е започнало присъединяването на проводниците от първа, втора и трета фаза, като се очаква то да приключи към обяд или ранния следобед и между 12.00 и 14.00 ч. захранването да бъде възстановено. Работата на аварийните екипи е била забавена и от проливния дъжд, който е валял вчера в района на варненското село Приселци, където се намира прекършеният стълб.

Първанов припомни, че по нормативната уредба аварията трябва да е отстранена до тази вечер, но от компанията полагат усилия това да стане много преди крайните срокове. Още снощи министърът на енергетиката Трайчо Трайков настоя НЕК да разработи график за отстраняването на аварията, както и график за подаването на енергия в курортите.

От Централното диспечерско управление на НЕК към района, засегнат от аварията чрез обходни далекопроводи се подава захранване с мощност до 100 мегавата, като ограничението на потреблението на север от Бургас е до 40 мегавата, а на юг от Варна - до 15 мегавата. По думите на Първанов нормалното потребление за този район в пикови часове е до 160 мегавата. Диспечерските управления на Е.ОН и ЕVN са тези, които извършват ограниченията на потреблението по места, като това се прави по важност на потребителите, обясни още изпълнителният директор на НЕК.

Две поредни аварии в четвъртък и петък оставиха 56 000 абонати в района без ток.