/ iStock/Getty Images
Продължава контролираното изпускане на два от комплексните и значими язовири, които следи Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, яз. "Студена" и "Боровица". Това сочи справката на ведомството за състоянието на водните съоръжения.

Изпускането започна в края на първата десетдневка на месеца заради обилни валежи от дъжд и сняг. Заради продължаващото застудяване, придружено от сняг и дъжд, нивото на част от язовирите е на високи нива, които могат да доведат до бързо запълване.

Сумата от наличните в 52-та комплексни и значими язовира е 4502,4 млн. куб. м и представлява 68,2 процента от сумата на общите им обеми.

Язовир "Студена" към днешна дата е запълнен на 85,09 процента от капацитета си, а постъпилият за денонощието приток в него е по-голям от размера на дневния разход, загубите и изпуснатото количество, които общо са 1,352 куб. м/сек. Водното съоръжение се изпуска контролирано от 10 януари.

Язовир "Боровица" е запълнен на 98,63 процента. Постъпилият в него приток през последното денонощие е по-малък от размера на дневния разход и изпуснатото количество от язовира, които са 8,380 м3/сек. Свободният му обем към 8.30 ч. тази сутрин е 0,375 млн. куб. м, като от язовира се изпускат 8 куб. м/сек.
БТА