Процесът срещу Джок Полфрийман продължава на 2 декември
Процесът срещу Джок Полфрийман продължава на 2 декември / cнимка: Sofia Photo Agency
Процесът срещу Джок Полфрийман продължава на 2 декември
23555
Процесът срещу Джок Полфрийман продължава на 2 декември
  • Процесът срещу Джок Полфрийман продължава на 2 декември

Ударът с нож, от който в края на 2007 г. почина 20-годишния Андрей Монов, е бил рязък и силен. Това установиха специалисти, изготвили комплексни експертизи по делото срещу предполагаемият убиец на Монов - австралиецът Джок Полфрийман. Пледоариите по процеса ще започнат на 2 декември.

Пред съда бяха представени заключителните медицински експертизи, които изясниха вида на раните по жертвата и начина, по който те са били нанесени. Искането на защитата на Полфрийман за нова петорна експертиза, която да установи състоянието на Монов след вероятна употреба на алкохол беше отхвърлено от магистратите под предлог, че това вече е изяснено в предходните експертизи. На предходно заседание по делото експертът Йордан Далуков обясни, че камерите за видеонаблюдение в центъра на София не са успели да заснемат момента на убийството.

Фаталният удар беше нанесен на столичния площад „Света Неделя" на 28 декември 2007 г. Тогава тежко бе ранен и приятелят на Монов - Антоан Захариев. Според българските закони Фрийман може да лежи в затвора най-малко 15 години, но той може да бъде екстрадиран в Австралия, за да излежи присъдата си там, ако бъде признат за виновен. Семействата на жертвите поискаха 230 000 евро обезщетение.

В по-ранно изслушване пред съда през януари Полфриймън отхвърли и двете обвинения и каза, че само се опитал да се защити сам от група мъже, които го нападнали. На изслушването той пояснил, че е имал в себе си нож, който е извадил, само, за да защити себе си и двама свои приятели