От проблеми с машините и изборна агитация...до веселба и рязане на врата с флекс
България гласува за 51-то Народно събрание. Това са седмите национални избори за последните три години.

Според данни на ЦИК избирателната активност към 11:00 часа е 9,55%. Най-висока е в Монтана - 14,44%, а най-ниска е във Варна - 5,25%.

„Галъп“: Избирателната активност към 11:00 часа е 10,4%

Зам.-председателят на ЦИК обяви, че към 11:40 са постъпили 11 сигнала за нарушения. Част от тях са изпратени за разглеждане до секционните избирателни комисии, а три от тях са останали в ЦИК, два от които са за агитация в телевизии. Изискана е информация от СЕМ. 

На много места гласуването беше затруднено. От проблеми с машините и изборна агитация...до веселба и рязане на врата с флекс.

Ето и кои са най-големите куриози и нарушения в страната:

enlightenedСтара Загора

Над 20 сигнала за дефектирали машини са получени в Районната избирателна комисия (РИК) в област Стара Загора. Това съобщи за БТА Теодора Крумова, председател на РИК в 27-ми Многомандатен избирателен район. 

Към момента с наше решение има преустановено машинното гласуване само в една секция, посочи тя. И допълни, че по останалите сигнали техниците работят и се очакват техните протоколи.

Няма данни за нарушения за изборния ден към момента.

enlightenedХасково 

Проблемите, отчетени още в първите минути, при отваряне на изборни секции, с несработващи машини за гласуване в 29-и Многомандатен избирателен район-Хасково продължават, съобщи на първи брифинг председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Добромир Якимов. Броят им вече надхвърля 20, посочи той.

Броят на дефектиралите машини в Хасковско надхвърли 20

В региона има 344 секции, където може да се упражнява машинен вот. В част от случаите проблемните машини отпечатват празни бюлетини, а други не принтират изобщо. "Проблемът основно е в хартията по данни на техниците", обобщи Якимов.

Секциите, където са отчетени проблеми, са в общините Димитровград и Хасково. На местата още сутринта са изпратени техници, а вотът по указания на РИК е продължил с хартия до отстраняването на техническата неизправност. Общи три са секциите – една в Хасково и две в Димитровград, където вотът продължава изцяло на хартия.

enlightenedМонтана 

Масова смяна на членове на секционни комисии и в Монтанско. Близо 500 души са сменени заради здравословни причини или нежелание да участват в комисиите.

Изборният ден върви нормално, всички 296 секции са отворили навреме.

enlightenedВраца

Проблем с машините в област Враца. Общо 18 са дефектирали, 5 от тях окончателно са излезли от строя. 13 са поправени и работят. При част от устройствата има проблем с хартията.

Първият проблем е регистриран в Бяла Слатина. Машината в 12 секция е отказала още вчера, опитали са да я оправят, но неуспешно. В Оряхово, в 8 секция, също не е проработила. В 95 секция във Враца машината също е отказала. 

Подадени са сигнали към районната избирателна комисия. На много места има проблеми с хартията – къса се или излиза по цял метър, или не излиза разписка.

enlightenedПловдив

С куриоз стартира изборният ден в 39-а секция в район „Централен” в Пловдив. Наложило се комисията там да реже вратата на помещението с флекс заради проблем с патрона на бравата.

„Секцията обаче е била отключена навреме. Имаме потвърждение, че в 7:15 ч. всички изборни помещения са отворили и колегите работят нормално”, разказа пред NOVA Калоян Сухоруков, председател на РИК в Пловдив-град.

enlightenedВраца

"Крив сбор" във Врачанско наричат неделята в края на поредицата от весели селски сбирки през октомври, с които приключва стопанската година, предава БНР.

Петковден по стар стил или ден след Димитровден по новому - за хората в региона днешната неделя е знакова по-скоро с кривия сбор, отколкото с предсрочните избори.

Избори или веселба: Във Врачанско „гласуват“ за сбора

Музика, танци, ядене, пиене и…"некой шамар сегив-тогив" -
така звучи описанието на събитието, което с мезета в изобилие събира  местните и техните гости.

"Почва се така - петък, събота, неделя. Беше пълно селото, 2000 човека. Традицията си продължава". Суматохата около селските тържества този път се пресича с вота. Доминират обаче настроенията в полза на сбора.

"Нищо не става с тия политици! Само мислят за себе си, само лъжат, а народът страда. Беше голямо село, имаше всичко, сега няма. Рейсове няма…Хората загубиха вяра, даже не искат да ходят да гласуват. Тук се гласуваше 80%". "Ние ще си правим сбора. Кой ще се разправя с избори!" Това си е за големците, не е за назе!", споделят хората.

enlightenedПлевен

Агитация в една от изборните секции в емблематичното плевенско село Буковлък. Кандидат на една от политическите партии, заедно със свои съмишленици носи шапка на партията, от която е издигнат.

От сутринта няколко души обикалят и твърдят, че са на място, за да следят дали ще има нарушения в изборния ден, носейки шапки с лого на политически партии. „Забравил съм да я сваля шапката”, обяснява един от мъжете.

„Лидерът на партията, на която е шапката, е мой братовчед и гласувам за него. Шапката да я махам ли”, попита друг. Селото стана известно с това, че на предишните избори хора показваха на гласоподавателите какво и къде трябва да натиснат върху машината за гласуване.

Още преди изборния ден, в областта са задържани 14 души за нарушаване на правата на гласоподавателите.  Образувани са 7 досъдебни производства, подадени са 16 сигнала за нарушения на изборния процес.

България гласува за 51-то Народно събрание. Това са седмите национални избори за последните три години.

В изборите участват 28 политически формации - 19 партии и девет коалиции. В края на септември ЦИК определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Ще се гласува с хартия и машина, като съгласно ИК вотът е равнозначен.

Право на глас имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По предварителни списъци това са общо 6 640 383 граждани.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA/БТА/БНР