/ БГНЕС
Над десет са сигналите от секционни избирателни комисии в Бургаско за дефектни разписки от машините за гласуване. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Бургас Фани Семерджиева. По думите ѝ при подобен случай членовете на съответната секционна избирателна комисия съставят протокол, след което на гласуващия се предоставя възможност да упражни правото си на глас чрез хартиена бюлетина. 

Четири са машините, които са били спрени от началото на изборния ден, каза още Семерджиева. Три от тях се намират в областния център Бургас, а една - в град Айтос. Към този момент в РИК - Бургас не са получени сигнали за сериозни нарушения на изборното законодателство. Три сигнала за изборна агитация са получени от община Руен. 

Членове на СИК в Благоевградско не са се явили в комисиите, необучените нови звънят до РИК с нелепи въпроси

В изборите участват 28 политически формации – 19 партии и девет коалиции. В края на септември ЦИК определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Ще се гласува с хартия и машина, като съгласно ИК вотът е равнозначен.

Право на глас имат всички български граждани, навършили 18 години към изборния ден, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. По предварителни списъци това са общо 6 640 383 граждани.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Станимир Димитров/БТА