/ / ThinkStock/Getty Images
Съдът е признал за виновен лекар, обвинен от Окръжна прокуратура-Монтана за извършено от него разждане, завършило със смърт на бебето, съобщиха от прокуратурата.

Осъдиха болница и лекар във Враца да платят обезщетение на възрастна жена за лекарска грешка

Подсъдимият работел като лекар в отделение по акушерство и гинекология в МБАЛ „Св. Петка“ АД-Видин. На 27 януария, той прегледал чрез видеозон постъпила в болницата пациентка.

Преценил, че жената следва да бъде отведена в родилна зала. Това било направено от него без диагностично-терапевтичен план и без да е определено последващо поведение относно предстоящото раждане.

Условна присъда за лекар, причинил смъртта на пациентка

Около 22:10 часа, докторът е извършил преглед на жена, след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични.

При проследяване на раждането подсъдимият не провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на жената, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно.

Четиридесет минути по-късно, след като родилката заявила, че има контракции, той е извършил преглед, при който установил пълно разкритие, предлежаща глава и до нея бримка на пъпна връв.

Прокуратурата протестира оправдателна присъда на лекар за починала пациентка

Детските тонове започнали да падат. При патологично раждане или необходимост от секцио цезарея, той бил длъжен да се консултира с началник на акушеро-гинекологичното отделение или негов заместник, но не го направил.

Вместо да приложи единствения правилен в случая метод „Форцепс“ (вакуум-екстрактор), разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането по неправилен начин - чрез „прийома на Кристелер“.

Вследствие на това подсъдимият отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод. В 23:15 часа жената е родила мъртъв плод от мъжки плод с тегло 3100 грама и ръст 51 см. Проведените реанимационни мероприятия не дали резултат и била констатирана смъртта му.

Ананиев разпореди проверка в болницата в Плевен заради смъртта на малко дете

За извършеното от подсъдимия престъпление - немарливо изпълнение на медицинска професия, му е наложено наказание една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд