Привикват рапъра Сарафа на разпит в НСлС заради песен
Привикват рапъра Сарафа на разпит в НСлС заради песен / БГНЕС
Привикват рапъра Сарафа на разпит в НСлС заради песен
56892
Привикват рапъра Сарафа на разпит в НСлС заради песен
  • Привикват рапъра Сарафа на разпит в НСлС заради песен

Рапарът Серафим Мартинов-Сарафа е привикан в НСлС, за да даде обяснения относно текстове на свои песни. Това съобщи самият той в интервю за "Дарик". Младият мъж недоумява каква може да е причината да бъде призован и споделя, че е шокиран от факта, че в 21 век се налага цензура върху музиката. По думите му песента, чийто текст трябва да обясни, се казва „Бяло зелено, червено" и според него няма нищо нецензурно или различно в нея.

От своя страна шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов обясни пред „Дарик", че причината рапърът да бъдат разпитван са определени фрагменти от песента „Бяло, зелено и червено", които обругават национални символи като флага.

Парчето „Бяло, зелено и червено" е кавър версия на популярен американски хит, дело на рапъра Уиз Калифа (Wiz Khalifa). В българската версия рапират съвместно изпълнителите Мишо Шамара (Big Sha), Сарафа (Sarafa), Конса (Konsа) и Експлисит (Xplicit).

Никой не е искал да опорочава националното знаме, в песента се пее за това какъв е животът в България, коментира Серафим Мартинов-Сарафа, който в сряда трябва да даде своите показания в националното следствие: „Викат ме, за да си обяснявам текстовете на песните, което за мен е малко несериозно. Все пак живеем в 2012 година. За мен дори е малко плашещо да ме викат в полицията, за да си обяснявам текстовете. Живеем в бъдещето, не сме в 80-те години, за да ме занимават с такива глупости. Не мисля, че някаква рап песен може да опорочи националния флаг или нещо от този род".

Оказва се, че именно текстът на песента „Бяло, зелено и червено" са причината за срещите между рапъри и разследващи, обясни шефът на НСлС Бойко Найденов: „Не бих дал оценка на колегата прокурор, който е образувал делото. Нека да видим как ще завърши - дали можем по този начин да се отнасяме към националното знаме, към националния химн. Това е едно. Дали наистина пък трябва да се цензурира музика по принцип е друго".

Найденов поясни още, че Серафим Мартинов-Сарафа е призован да даде показания в ролята си на свидетел, а делото е образувано от Софийската градска прокуратура срещу неговия колега рап изпълнителя Михаил Михайлов, известен като Мишо Шамара.

Чуйте песента "Бяло, зелено и червено", заради която рапърите са викани на разпит