Приходите на НЗОК за 2013-а занижени с 400 млн. лева
Приходите на НЗОК за 2013-а занижени с 400 млн. лева / Sofia Photo Agency, архив
Приходите на НЗОК за 2013-а занижени с 400 млн. лева
57995
Приходите на НЗОК за 2013-а занижени с 400 млн. лева
  • Приходите на НЗОК за 2013-а занижени с 400 млн. лева

Приходите на здравната каса за следващата година са занижени с 400 милиона лева, алармираха от ръководството на Българския лекарски съюз. Не са заложени допълнителните средства, които държавата трябва да преведе на здравната каса от двойното увеличение на здравната вноска за децата, от вдигането на всички пенсии от април, както и 50 милиона лева преходен остатък от миналата година - това обясни председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

От лекарския съюз отново обявиха, че са против прехвърлянето на дейности, като ин витро програмата и ваксинацията, от здравното министерство към касата.

Според изчисленията на лекарския съюз държавата трябва да преведе на здравната каса допълнителни 270 милиона лева, след като увеличи от 4 на 8 процента вноската за децата. Дали липсата на този приход е умишлена или финансовото министерство не знае за промяната в закона, ще стане ясно скоро, заяви д-р Райчинов: „Със сигурност до месец, сега, когато вече това е известно на населението, ще има промяна в закона. Най-вероятно вноската за деца отново ще се върне на 4 процента”.

Като заобикаляне на Конституцията беше определено прехвърлянето на плащанията за процедури и лекарства от министерството към касата, които досега са били ангажимент на държавата.

„Ние не сме против и няма как да сме против да има достатъчно медикаменти, напротив. Не може да отиват парите само за медикаменти и в същото време за дейности да няма средства. Без лекари няма и медикаменти”, добави Райчинов.

От лекарския съюз заявиха, че ако бюджетът бъде приет в този вид, ще се търси съдействие за сезиране на съответните институции.