Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
За България е много важно да има силни военноморски сили, които да гарантират икономическите и енергийните ни интереси. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.

Румен Радев: Правилата в Слънчев бряг да не се сменят в средата на сезона /СНИМКИ/

По думите на държавния глава това означава нова техника, високо подготвен състав, добри условия за подготовка, мотивация. Той обясни, че бюджетът за отбрана трябва да се увеличи, но и да се разходва разумно.

Президентът Радев ще гарантира сигурността на Цветан Василев, ако дойде в България

"Към нашите военноморски сили трябва да се отнасяме с голямо внимание и уважение. Значението на Черноморския район непрекъснато нараства, а тук се пресичат нарастващи геополитически интереси", добави Радев.

"По никакъв начин не може да отпадне проектът за закупуването на нов изтребител за нуждите на Военновъздушните ни сили", каза Румен Радев. Изказването му бе по повод мнение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че преди да се премине към нови самолети, могат да се ремонтират и модернизират наличните МиГ-29.

Каракачанов: Модернизацията на българската армия е 3,5 млрд. лева

Вложените пари в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а ще бъдат съизмерими до 2030 година с доставката на нов самолет, добави Радев. "Второ ние трябва да мислим за съвместимост. Все пак България е член на НАТО. МиГ-29 не е съвместим с нашите партньори. И друго важно нещо е, че разходите за отбрана трябва да бъдат ефективни. Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава вече да решим за колко време и как ние ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на МиГ- 29", заяви Радев.
БТА