/ БГНЕС, архив
Още миналата година Народното събрание гласува за необходимите средства за два от видовете въоръжени сили, а именно за закупуване на нов изтребител и мултифункционален патрулен кораб за Военноморските сили. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
 
"Сухопътните войски не бяха включени в това решение на Народното събрание, не бяха предвидени средства за тях. Моята идея е да се включи и проектът за сухопътните войски, който предвижда средства и за тях. И трите вида въоръжени сили да се движат едновременно. Една от грешките, която се е правила досега, е да се даде приоритет на една от видовете въоръжени сили. Не можем да разделяме българските военнослужещи на такъв принцип", добави той.
 
Ще има ли увеличение на заплатите на военнослужещите?

"Това е предложението, което внесох в Министерски съвет миналата седмица -да се включи и проекта на сухопътни войски за нова бронирана машина и трите проекта да се движат заедно. За да не натоварваме бюджета, ние сме предложили инвестиционните проекти да се разтегнат във времето", каза още Каракачанов.
 
"Както каза премиерът, парите са малко, а нуждите са много. България е нужно да договори онези условия, които са максимално изгодни за българския данъкоплатец и българския бюджет. Но в същото време проектите не трябва да се забавят", категоричен бе Каракачанов.
 
Каракачанов се срамува от заплатата на българския войник

"Модернизацията на българската армия, макар и разтеглена до 10 години, е 3,5 млрд. лева. Нормално да има прозрачност за това как са взети решенията, как са правени класациите, как са оценени техническите параметри на офертите. Аз съм разпоредил проверка на инспектората", сподели той.