/ БГНЕС
България е отказала изтребителите F16, защото офертата не отговаряла на условията за плащане. Това обясни в кулоарите на Народното събрание вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

По думите му предложението е било за плащане на суми, "на които няма как да отговорим", защото предвижда първата част от плащането да започне още през първите две години. Основното изискване на нашата страна обаче е за разсрочване.

Разчетът е да бъде увеличен срокът от първоначално предвидените пет години на минимум осем или девет години. Възможно е в хода на преговорите да се стигне и до повече от 10 години, разясни Каракачанов. Той допусна през втората или трета година след началото на плащанията изтребителите да бъдат доставени у нас.

Вчера министърът е внесъл в МС доклад за решение, което, по думите му, е съобразено с решението на комисията, определена от служебното правителство. Тогава е извършено и самото класиране на офертите за изтребителите и съответно е отпаднал вариантът за F16.

Остават другите две и съм направил предложение, освен проекта за нов изтребител и проекта за патрулните кораби, да се включи и проектът за сухопътната бойна машина, съобщи вицепремиерът.
Преговорите започват, след одобрението на Народното събрание и след като то даде мандат на министъра на отбраната. "Разсрочили сме тези плащания (за изтребителите), за да може да бъде включен и проектът за бронираната машина и със средствата, предвидени от предишното НС, да започнем едновременно и трите проекта", подчерта Каракачанов.

Предвиденото разсрочване за бронираната машина е 10 години, така парите на данъкоплатеца ще са разделени на по-малки суми за по-дълъг период. Военният министър е убеден, че основно българският военнопромишлен комплекс и фирми трябва да участват в превъоръжаването на Българската армия. Става въпрос за поддръжка и ремонт, след като бъдат закупени изтребителите, разясни той.

За кораба и бронираната машина българският военнопромишлен комплекс и фирми могат да имат много по-голямо участие в строителството, а защо не и в част от въоръжението им, допълни Каракачанов.
Вицепремиерът съобщи, че за корабите има постъпили осем оферти, сред които две на немски фирми, френска, италианска, една българска, една холандска.
 
БТА