Румъния заменя руските МИГ-ове с американски F16
Румъния заменя руските МИГ-ове с американски F16 / ThinkStock/Getty Images
Румъния заменя руските МиГ-ове с американски F16
89345
Румъния заменя руските МиГ-ове с американски F16
Румъния заменя руските МиГ-ове с американски F16
  • Румъния заменя руските МиГ-ове с американски F16
  • Румъния заменя руските МиГ-ове с американски F16

Пилоти от румънската армия се обучават в Португалия да управляват американските изтребители F16. До края на годината северната ни съседка ще получи от Португалия първата серия от 24 бойни самолета втора ръка. Това заяви пред Дарик Никола Миркович, депутат на българското малцинство в румънския парламент, член на комисията по отбрана и национална сигурност. Той обясни, че руските МИГ- ове, с които румънската армия разполага, могат да летят още година.

Във връзка с публикувания от румънски медии план за обединяване на Румъния и Молдова и присъединяване на молдовски територии, Миркович каза, че темата се коментира от политиците само неофициално и то от националистическите партии. Не може да се говори за обединение на Румъния и Молдова, това са две отделни държави, заяви Миркович. Според него планът няма как да бъде осъществен.

Румъния също като България има проблеми с удължаването на ресурса на руските МИГ- ове, но те могат да летят още година, а дотогава страната ще получи закупените от Португалия 24 американски изтребителя F16 втора ръка. Освен това американските изтребители ще могат да полетят веднага, щом пристигнат в Румъния, защото пилотите вече се обучават в Португалия, откъдето Румъния купува бойната техника, обясни депутатът Никола Миркович, който е преминал през всички военни чинове от офицер до генерал в румънската армия.

„И нашите имат проблеми, но за охрана на въздушното пространство могат да се ползват още година. Имат летателни часове. Сега до 2017 година се очаква да дойдат първите американски F16 от Португалия. Имаме офицери, които се обучават в Португалия да летят с F16", обясни Миркович.

Все повече момчета искат да служат в казарма

Никола Миркович допълни, че в Румъния темата за завръщането на казармата също се коментира, но не в такава степен, както в България. Според него с отмяната на наборната служба е загубено това, на което войската е учила младите хора - ред и дисциплина. По думите му в Румъния много младежи искат да преминат военно обучение или да служат в казармата, но в по-кратки срокове:

„Има доста млади хора, които искат да има едно определено време, не толкова дълго, не толкова много месеци, и не само в казармата, време, в което децата да могат да научат това, на което учи войската. От друга страна виждаме, че и в други държави, като Германия например, също се говори дали е добре да има военна служба за младите. Мисля, че има интерес и в Румъния младите да бъдат във войската и да научат специфичните за нея неща, но и да се научат на ред".

Никола Миркович коментира и публикувания в румънските медии план на бившия съветник на румънския премиер, експертът от Румънската академия на науките Петришор Пую за обединение на Румъния и Молдова и включване на териториите между Днестър и Прут в състава на Румъния, ЕС и НАТО:

„Това са исторически проблеми. Румъния и Молдова са независими държави. Румъния е член на ЕС, Република Молдова не е. Исторически в Румъния сигурно има интерес тези територии да бъдат заедно. И в Молдова има. Но има и много хора, които искат държавите да останат така, както са си сега. В този момент не можем да говорим ,че държавите трябва да се обединят. Решението е само на гражданите на Молдова и Румъния.

В румънския парламент по този въпрос има коментари, но неофициални. Националистическите партии използват тази тема и говорят за обединение и територии от Молдова да се присъединят към Румъния. Но официално в румънския парламент не може да се говори за такова нещо. Това са две държави. Ние имаме договори с Република Млодова, помагаме на Република Молдова, но тя е друга държава, не е част от Румъния, обясни Миркович.