/ ThinkStock/Getty Images
България е похарчила за отбрана 632 млн. евро, което е 1,4 на сто от БВП на страната и сумата е равностойна на средноевропейските средства за отбрана на държавите от Европейския съюз, които са 200 млрд. евро и съставляват също 1,4 на сто от БВП на Евросъюза, сочат данни от анализ на Евростат за отделените средства в ЕС за отбрана през 2015 г.

Армията ни не може да изпълнява пълноценно задачите си, призна президентът 

Според официални данни на Министерството на отбраната, заделяните средства за отбрана в страната значително са спаднали през последните 20 години. Парите по това перо през 2007 г. са били 2,3 на сто от БВП, а през 2014 г. - 1,35 на сто от БВП. За петгодишния период /2010-2015 г./ тази негативна тенденция е продължила, като най-висок процент разходи за отбрана е бил заделен през 2010 г. - 1,72 на сто.

За минимум 1000 лв. реднишка заплата мечтае Красимир Каракачанов

В анализа на Евростат се отчита също, че в Гърция, въпреки финансовата криза, са били заделени приблизително 8 пъти повече средства за отбрана, или около 4,8 млрд. евро, което е около 2,7 на сто от БВП на южната ни съседка. Посочва също, че дори в една малка страна като Естония с близо 1,3 млн. души население, са били заделени около 2 на сто от БВП на страната за отбрана или повече от 380 млн. евро.

НАТО прикани страните да увеличат разходите за отбрана

Според данните на европейската статистика - 13 страни-членки на НАТО са заделяли през 2015 г. между 1 и 1,5 процента от БВП за отбрана - Албания, България, Хърватия, Дания, Германия, Латвия, Литва, Холандия, Норвегия, Португалия, Румъния, Словакия и Канада.

Министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС обсъдиха приоритетите в сигурността и отбраната

Страни, които са заделяли средства за отбрана под 1% за този период, са били Белгия, Чехия, Унгария, Италия, Люксембург, Словения, Испания и Ирландия. В някои от тези страни обаче, реалните средства за отбрана са били много повече, отколкото в България, например: Белгия - 3,4 млрд. евро /0,8 на сто от БВП/, Чехия - 1,5 млрд. евро /0,9 на сто от БВП/, Ирландия - 900 млн. евро /0,4 на сто от БВП/ и др.

 
БТА