Румен Радев
Румен Радев / Президентство на Р. България
Берендина Мария тен Тъшър получи ордена за големите ѝ заслуги за укрепването и задълбочаването на приятелските връзки и сътрудничеството между двете страни
Президентът Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ - първа степен посланикa на Кралство Нидерландия у нас Берендина Мария тен Тъшър.

"България и Нидерландия имат отлични двустранни отношения, динамичен политически диалог и контакти между бизнеса. Като съюзници в ЕС и НАТО те са призвани да работят заедно за гарантиране на стабилна, мирна, единна и просперираща Европа", заяви държавният глава.

Берендина Мария тен Тъшър получи ордена за големите ѝ заслуги за укрепването и задълбочаването на приятелските връзки и сътрудничеството между двете страни.
 
Радев открои важната роля на Кралство Нидерландия като водещ инвеститор в страната ни. „Търговско-икономическото ни сътрудничество непрекъснато бележи подем. Нараства и интересът на гражданите на Нидерландия към България, всяка година виждаме как все повече туристи пристигат, за да се запознаят с красотата, историята, културата и хората у нас“, посочи президентът.
 
Той оцени високо активния образователен обмен между България и Нидерландия, както и партньорството на двете страни при опазването на външната граница на ЕС, борбата с тероризма и трафика на хора. По време на церемонията българският президент отбеляза и че страната ни е покрила всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство.
 
„Днешният ден показва колко тясно са свързани България и Нидерландия. Орденът „Мадарски конник“ е символ на България, на нейните кураж, независимост и национална гордост. Споменът, който ще отнеса със себе си от България, е бързината, с която тя се модернизира“, заяви посланик Берендина Мария тен Тъшър по време на церемонията и изрази желание за все повече общи успехи на Република България и Кралство Нидерландия в рамките на европейски програми и проекти, целящи укрепването на европейските интеграционни процеси.