Президентът призова за връщане на престижа на военната професия
Президентът призова за връщане на престижа на военната професия / снимка: Sofia Photo Agency
Професионализацията на Българската армия не е само въпрос на документи, тя изисква качество и създаване на условия за връщане на престижа на военната професия на всички нива от редник до генерал, заяви президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов. Българският държавен глава раздаде пагони с по-високи звания на висши офицери по повод предстоящия Ден на храбростта и българската армия – 6 май.

Президентът подчерта, че не е завършена напълно трансформацията на армията. Не малка част от трудния път на професионализация и модернизация на армията предстои, каза Георги Първанов.

Той подчерта, че социалните придобивки във въоръжените сили не са достатъчни, за да е престижна военната професия и все повече трябва да се обръща внимание на младите офицери. Освен това е задължително да се запази нивото на БВП, който се отделя за въоръжените сили, допълни президентът.

В присъствието на военния министър Веселин Близнаков и началникa на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, върховният главнокомандващ раздаде пагоните с по-високи звания на висши офицери. 13 от общо 14 повишени военни дойдоха в президентството, един отсъстваше, защото е на обучение в Канада.

Сред тях е генерал–лейтенант Стоян Тонев, директор на Военномедицинска академия. В чин е повишен и досегашният заместник-началник на Националната служба „Охрана” генерал-майор Димитър Димитров, който с указ на президента поема ръководството на службата от 15 май, а досегашният й началник генерал Румен Миланов излиза в пенсия.