Президентът на Италия пристига на посещение у нас
Президентът на Италия пристига на посещение у нас / БГНЕС

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев президентът на Италия Серджо Матарела ще направи официално посещение у нас на 13 септември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предизвикателствата пред Европейския съюз, миграционната криза, състоянието на Съюза след референдума за излизане на Великобритания от ЕС, въпроси в сферата на сигурността, борбата с тероризма, а също така възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото и инвестиционно сътрудничество и активизиране на културния, образователния и научния обмен, ще бъдат сред акцентите в разговорите на президентите Плевнелиев и Матарела.

В 15.00 ч. на пл. „Св. Александър Невски" в столицата Плевнелиев ще посрещне Матарела с официална церемония.

По-късно в сградата на „Дондуков" 2 двамата ще разговарят „на четири очи", след което ще проведат пленарни разговори с официалните делегации.

В рамките на официалното си посещение в София италианският президент ще разговаря и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

На 14 септември в Пловдив Серджо Матарела ще вземе участие в 12-ата Среща на президентите на парламентарните републики от ЕС (групата „Арайолуш"). Плевнелиев е домакин на неформалния форум на най-високо равнище, който ще се състои в Пловдив и в София на 14 и 15 септември.