През февруари отново започват сондажите за газ в български води
През февруари отново започват сондажите за газ в български води / снимка: БГНЕС

През февруари трябва да започнат сондажи за газ в българската част на Черно море, каза във Варна премиерът Бойко Борисов. По думите му залежите са огромни. Страната ни плаща всяка година по 6,7 милиарда долара за газ, а находищата ни стоят неизползваеми, каза още Борисов.

Премиерът днес посети Висшето военноморско училище във Варна заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Министър-председателят бе посрещнат с почетен караул, а той поздрави военните моряци с Празника на Варна.

В университета Борисов откри нов виртуален навигационен комплекс, в който ще се обучават бъдещите морски капитани. Ректорът на учебното заведение проф. Боян Медникаров уточни, че залата е за началното ниво на обучение и в нея могат да работят 32 души. След това той запозна гостите с няколко от основните тренажори за подготовката на студентите.

Премиерът "управлява" фрегата през Босфора, разгледа и Варненския залив чрез тренажора с 360-градусова визуализация.

Пред домакините и гостите Борисов посочи, че Министерският съвет ще осигури средства за нова зала за учебното заведение.