/ БГНЕС
Преразказ върху творбата Богатствата на момъка на Георги Русафов писаха учениците
101804
Преразказ върху творбата Богатствата на момъка на Георги Русафов писаха учениците
  • Преразказ върху творбата Богатствата на момъка на Георги Русафов писаха учениците
Преразказ върху творбата „Богатствата на момъка“ на Георги Русафов писаха учениците на изпита по Български език и литература от Националното външно оценяване след 7-ми клас.
 
Рано тази сутрин в пМинистерството на образованието и науката (МОН) беше изтеглен Вариант 1 за изпита.

Вижте задачите във Вариант 1, по който работиха седмокласниците

Проверката на писмените работи ще става електронно след като бъдат сканирани, както е при Държавните зрелостни изпити, затова седмокласниците трябваше да пишат с черен химикал. 

БГНЕС

Над 61 000 са седмокласниците тази година, а броят на оценителите е съобразен с това колко са децата в съответната област като са предвидени и резервни оценители, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, след като беше изтеглен изпитният вариант:

 61 223 седмокласници се явяват на матура по български
 
"Всяко регионално управление в страната е издало заповед със списък на оценители и с резервни оценители. Ние ще следим процеса, защото притесненията са абсолютно разбираеми, тъй като за първи път се прави оценяване в електронна среда", коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. 

БГНЕС

"Първата година, когато бяха държавните зрелостни изпити изцяло в електронна среда, беше определена норма за писмени работи, които се проверяват на ден. Самите проверители искаха повишаване на работите, които да проверяват, защото се оказа, че в електронна среда този процес става наистина малко по-ефективно и по-бързо. Във всяка комисия има резервни оценители и смятам, че оценяването ще бъде успешно и нормално и в срок", поясни тя. 

Прочетете разказа "Богатствата на момъка" от Георги Русафов

Георги Русафов е смянтан за един от признатите майстори на детски приказки у нас, известен е и като най-добрият приятел на Ангел Каралийчев. 

Първата му книга с преразказани народни приказки „Бабината питка“ излиза през 1945 г. Следва редица от народни и авторски приказки: „Чудният пръстен“, „Готованко и воденичарят“, „Голчо от Голтупан“, „Юнакът със златните коси“, „Съкровищата на Рудан“, „Ваклин и неговият верен кон“, „Девойчето и зимните хали“, „Омагьосаната воденица“. Приказките му са илюстрирани от някои от най-добрите български художници като Стоян Анастасов, Любен Зидаров, Борис Димовски. Творбите на Русафов са преведени на словашки, руски, немски и арабски език. 

БГНЕС

Изпитът по математика на седмокласниците е на 19 юни, те могат да се явят и на изпит по чужд език на 21 юни, но той не е задължителен и изрично се заявява.

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-ми клас ще излязат до 27 юни, а от 3 до 5 юли ще се подават документи за участие в класирането. Това ще става по електронен път или от училищата-гнезда, за хората, които не използват интернет. 

БГНЕС