/ Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов защити ген. Венцислав Мутафчийски, когото обвиниха, че бил казал в интервю, че ще много хора ще умрат от коронавируса. Борисов отговори с тъжната констатация, че издигаме паметници на героите си чак след смъртта им.

"Ние почваме да тачим българите, когато ги обесват, загинат. Аз не си спомням жимв човек да издигнем в култ преди да е загинал. Д-р Мутафчийски маса народ е спасил. Човекът се включи. Нито аз съм се възползвал от успехите му, за да ни обвини някой, че съм ползвал на медиците успехите, обедини щаба и всички свършиха голяма работа", реагира Борисов.

И посочи, че по време на конферентния разговор с премиерите на други балкански страни "всички поздравяваха България как добре се е справяла". "Няма да се учудя и да ни осъдят как добре сме се справили. Не заслужава да го вкараме в затвора", подходи с черен хумор премиерът.

Мутафчийски: За първи път имаме повече оздравели, отколкото заразени

"Аз много го уважавам като доктор. Ами осъдете ни, в края на краищата", иронизира премиерът въпрос на репортера на Слави Трифонов дали не трябвало да бъде заведено дело на шефа на Националния оперативен щаб за всяване на паника сред хората. "Трябва да осъдят и всички политици в света, до един, щото няма друг лидер, който да не е всял страх и да не е казал ще умрат хора, няма такъв", натърти Борисов.

Манипулацията с интервюто на Мутафчийски обиколи социалните мрежи и някои медии заради изрязани секунди на финала на интервюто, където той казва "очаквах да измрат много хора, яко да измрат". Тези му думи обаче бяха тиражирани като негови очаквания в бъдеще време. Оказа се още, че става въпрос за лошо сглобен монтаж на двайсетина минути от интервю, продължило повече от час и двайсет минути.

Борисов за Радев: Не вярвам, че един обединител на нацията може да говори така

Борисов изказа и възмущението си от изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, че бил скрил генерала, когато спряха ежедневните пресконференции. В този момент проф. Мутафчийски бил в кабинета на премиера и двамата гледали интервюто.

"И я гледаме г-жа Йотова , която казва, че аз съм скрил Мутафчийски, а той е срещу мен, пием кафе. Такива лъжи! Това ли е заедно, бе?!", възмути се Бойко Борисов по адрес на президентската институция.