Прекратено е делото срещу основния заподозрян в случая САПАРД
Прекратено е делото срещу основния заподозрян в случая САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency
Софийски градски съд потвърди прекратяването, което е извършено от Софийска градска прокуратура, по делото срещу групата бизнесмени, обвинени в злоупотреба с европари, което бе една от причините Европейската комисия да спре финансирането по програмата САПАРД. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик Светлин Михайлов, председател на СГС.

След като бяха използвани специални разузнавателни средства, доколкото съм запознат, няма преки или косвени доказателства за участието на основният заподозрян в тази престъпна схема, допълни Михайлов.

Определението е обжалвано и е дадено на втора инстанция, където ще се определи правилността на решенията на СГС, съобщи Светлин Михайлов.

По думите му това е дефектът, с който страната ни не може дълго време да преодолее – насажда се едно мнение, че този човек е извършил престъпление и кой е виновен, че няма присъда, а отговорът е съдебната система. Съдебната система ще издаде присъда, само ако има достатъчно много доказателства, за да може да се получи справедливото наказание, каза още Михайлов.

Той съобщи, че делото срещу Маргините е спряно, поради невъзможност двамата подсъдими да участват в процеса заради тежките им заболявания.

Михайлов допълни, че съдът трябва да се съобрази със заключението на лекарите.

Софийски градски съд разполага само с 10 зали и това е една от причините за отлагането на част от делата. Според Светлин Михайлов на съда му трябват поне 30 зали, за да върши нормално работата си.

Светлин Михайлов нарече новия граждански процесуален кодекс експеримент, чийто последици ще се видят след години.

Удължаване на срока на пререгистрацията няма да реши проблема с търговския регистър, посочи още Светлин Михайлов. Той допълни, че около 15 хиляди са издадените от съда документи за пререгистрация на фирми за първите три месеца на годината. Михайлов посочи, че на отчет в съда се водят около 500 хиляди фирми.

В компютърната система за регистрацията има сериозни проблеми, посочи още председателят на СГС.