Преглед на печата
Преглед на печата / cнимкa: sxc.hu
Преглед на печата с Михаил Дюзев в "Дарик кафе" - 28.12.2009
24655
Преглед на печата с Михаил Дюзев в "Дарик кафе" - 28.12.2009
  • Преглед на печата с Михаил Дюзев в "Дарик кафе" - 28.12.2009

"Антиевропейска партия държала ГЕРБ", пише "Труд". Не е мислимо успешно управление на страната, докато зависимостта от гласовете на "Атака" поражда идейна зависимост на десния субект от тази антиевропейска партия. Това каза вчера заместник-председателят на ДПС Лютви Местан в Момчилград, където се проведе възпоменателен митинг по повод 25 години от началото на възродителния процес и жертвите на тоталитаризма. Ден по-рано в Могиляне Местан отбеляза, че били грешни сметките на онези, които си мислели, че като извадят ДПС от властта, ще започне началото на края на партията. Според народния представител тя била силна, защото интересите на избирателите й съвпадали с тези на държавата.

"Без лимит на парите за трансплантации догодина", съобщава "Труд". Всяко едно присаждане ще бъде заплатено, разполагаме с достатъчно пари, е обявил пред вестника здравният министър д-р Божидар Нанев. След Нова година ще се увеличат и сумите, които здравното ведомство ще изплаща на болниците за даряването на втори живот. Вървим убедително напред в трансплантологията, а това направление е "висш пилотаж в медицината", коментира д-р Нанев.

"30 пъти по-добри сме от кабинета "Станишев", е преценка на Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие. В интервю за "Труд" той казва: "Трябва да имаме ясни критерии за свършената работа. Само за последните 5 месеца ние сме договорили 570 млн. лева по оперативна програма "Регионално развитие". А за две години и половина преди това са договорени 900 млн. лева. Тоест пак сме поне 4 пъти по-бързи и ефективни. Важното е, че програмата набира скорост. Оптимист съм, че догодина ще има много повече табели: "Финансира се по европейските програми".

"Да изгоним кризата още през 2010-а", коментира "Труд". Посочва се, че българските компании трябва да се придържат към няколко основни цели и занапред, а именно - да оптимизират дейността и дълговете си, да повишат доверието на клиентите и да потърсят нови възможности за развитие на бизнес. И през 2010-а трябва да продължи свиването на разходите: оптимизиране на персонала, временно затваряне на мощности и отлагане на инвестиционни програми. След като достъпът до евтин капитал остана в миналото, на дневен ред остава въпросът как да се подобрят възможностите за финансиране. Особено важни са и подготовката на мениджмънта на компаниите и квалификацията на кадрите.

"Губим 380 млн. лева от САПАРД", информира "Труд". Българското селско стопанство губи стотици милиони левове европейски пари по различни програми и мерки, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие". 379 841 954 лева (малко под 1/3 от общия финансов ресурс по програмата) са загубени безвъзвратно от САПАРД, която приключи. Това е европомощта за 840 проекта, които не са платени. От началото на САПАРД през 2001 г. са анулирани 208 проекта със субсидия над 79 млн. лева, за които е установена след проверки на място, че имат нарушения. Над 3 пъти повече обаче са проектите, по които бенефициентите не са подали заявка за плащане в определения срок или са прекратили доброволно договора си с фонд "Земеделие".

"24 часа" е поканил деветима компетентни и добре информирани българи - всеки, отличен експерт в областта си, да прогнозират събитията през Новата година. Георги Стоев, "Индъстри уоч", очаква 350 хил. безработни. Инвестирайте в различни активи с различна прогнозна доходност, препоръчва икономистът Владимир Каролев. Леко и бавно се оттласкваме от дъното, е оптимистичната преценка на финансиста Емил Хърсев. Премиерът Бойко Борисов ще задържи рейтинга си, смята политологът Евгений Дайнов. Опозицията ще става все по-яростна, предрича социологът Андрей Райчев. Юрий Асланов, социолог, допуска да се появят неочаквани брожения в ГЕРБ. Ще има министри зад решетките, 2010 г. ще бъде край на 20-годишната "омерта сред политиците" за взаимно пазене, смята Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Председателят на БОК, Стефка Костадинова, е убедена, че можем да вземем медал на олимпиадата във Ванкувър. А кой ще бъде световният шампион по футбол? Залагам на Бразилия, лаконичен е Борислав Михайлов, шеф на БФС.

"Цигарите поскъпват с 1,10 до 1,40 лева", казва в интервю за "24 часа" изпълнителният директор на "Булгартабак" Иван Биларев. Като подготовка за драстичния скок след Нова година холдингът пуска марките си с 20-30 ст. отгоре. Така от януари "Виктори" ще се продава за 3,60 при 3,40 лева в момента. Два месеца по-късно цената му ще стигне между 4,60 и 4,80 лева. Скокът на цените е заради вдигането на акциза от 53 на 76 евро за 1000 къса. За 1 година легалният пазар се е свил с 15%. Контрабандата е около 30 на сто, трябват сериозни мерки за овладяването й, казва още Биларев.

"Ударът по бандитите ни върна държавата", казва в интервю за "Стандарт" лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него най-хубавото нещо, което се случи у нас през 2009 г., е, че бе разбита бандата, която се занимава с отвличания срещу откуп. Защото тя демонстрираше непрекъснато колко са безпомощни хората, колко безсилна е полицията, а и държавата като цяло. Успехът срещу престъпниците е първият знак, че се случва нещо положително в тази сфера. По две причини. Първо - очевидно екипите с участието на прокуратурата, службите и МВР дават резултат. Не изтече информация от тях и те показаха, че са ефикасна форма за противодействие. И второ - направен е пробив в самите редици на организираната престъпност. Поразена е много важна част и може да бъде поставена нова мишена - следващата организирана група, и нов успех за полицията. Това е изключително важно, подчертава Костов.

"България има нужда от нова военна доктрина", е позицията на министърът на отбраната Николай Младенов. В интервю за "Монитор" той посочва, че България и армията имат нужда от нови стратегически документи, определящи отбраната. През 2010 г. предстои спокойно да бъде обмислено планирането на развитието на отбраната. "Това не е нещо маловажно - продължава министърът, - защото точно в тези документи се разписва каква армия искаме да имаме, с какви способности и как да го постигнем. Процесът постепенно започва, но още в началото на 2010 г. ще направим първата стъпка, като започнем прегледа на отбранителните способности."

"Финансово-контролната система е длъжник на обществото", признава пред "Класа" Менда Стоянова председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Тя посочва, че през следващата сесия на парламента предстоят промени в редица закони. На първо място са тези, които уреждат финансово-контролната система. В този пакет се включват Законът за Сметната палата, Законът за вътрешния финансов ред, за държавната финансова инспекция. Изключително важно е какъв ще е контролът върху изразходването на публичните средства. Всички скандали, които се вихриха последните години, включително и тези, които блокираха средства по европейските фондове, са именно за това, че публичните средства, независимо дали са от ЕС или от държавния бюджет, трябва да бъдат използвани не само законосъобразно, но и максимално ефективно. В тази област контролът е длъжник на обществото, заключава Стоянова.