Предстои митинг в подкрепа на граничар Михаил Цонков
Предстои митинг в подкрепа на граничар Михаил Цонков / cнимкa: БГНЕС

Общоградски митинг в подкрепа на граничен полицай Михаил Цонков ще се проведе в четвъртък преди началото на Общинската сесия, съобщиха от Инициативния комитет на бургаските медии. Целта е да се демонстрира подкрепата на бургазлии към предложението тримата граничари, изпълнили служебния си дълг и защитили границата на страната да бъдат удостоени със званието почетни граждани на Бургас. Митингът ще е пред сградата на Бургаския свободен университет от 9.30 часа.

На срещата днес стана ясно, че ако на Михаил Цонков бъдат връчени обвинения от Военна прокуратура ще се започне и гражданско неподчинение. Предвижда се спиране на движението по пътя Бургас – София. Съобщени бяха и данни за събраните подписи в подкрепа на Михаил Цонков. Кампанията вече не е само бургаска, а подписи и писма пристигат и от София, Стара Загора, Кърджали, Свищов, Нова Загора и други градове на страната. До този момент близо 74 000 души са изразили своята позиция.

Петко Цонков, бащата на граничния полицай заяви, че в Царево са извършени нови следствени експерименти. До края на месеца трябва да са готови балистичната и медицинската експертизи, направена е и възстановка на случилото се на 17 април. Наети са трима адвокати, които ще защитават Михаил.

Български евродепутати са запознали Европейския парламент със случая на граничния полицай, а Декларация в негова защита ще бъде изпратена и в ЕК. Тя ще бъде изпратена и до президента на Република България, главния прокурор, председателя на Народното събрание, министър-председателя и народните представители.