Предлагат повече хора с увреждания работят в държавната администрация
Предлагат повече хора с увреждания работят в държавната администрация / netinfo

Повече хора с увреждания и необходимата квалификация да работят в държавната администрация. Това целят предложените от социалното и Министерството на държавната администрация и административната реформа промени в Закона за държавния служител, съобщи министърът на държавната администрация Николай Василев и добави:

Предложенията са общо седем, от които ще спомена някои. Едната е да има квота от един процент от служителите, което примерно за моето министерство означава двама души в централното управление на министерството. Друго предложение е провеждането на ежегоден, може да е веднъж годишно, може да е два пъти, централизиран конкурс специално за хората с увреждания в държавната администрация.

Друго предложение е, оказа се, че в закона за държавния служител не се регламентира както в Кодекса на труда, да има допълнителни шест дни отпуск за хората с увреждания. Тъй като става въпрос за толкова малко хора аз нямам нищо против те да имат с шест дни по-голям годишен отпуск, ако се окаже, че така е решено и в Кодекса на труда.