/ Guliver/Getty Images
На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще разгледат на първо четене промени в Закона за българските лични документи, с които се предлага удължаване на срока на валидност на международните паспорти.

Предложението е на депутати от групата на „Воля” и предвижда валидността на паспортите, която сега е 5 години, да бъде уеднаквена с тази на личните карти и шофьорските книжки – 10 години. Причините – краткият срок затруднява финансово и физически българските граждани.

Облекчават реда за издаване на лични документи

В различните европейски страни въпросът е уреден с различен времеви период, но преобладаващият брой страни-членки на ЕС са избрали 10-годшния срок за валидност за задграничните паспорти на своите граждани.

„Добре е да се придържаме към добрите европейски практики и да следваме техния положителен пример. Българските граждани, живеещи, работещи или просто посещаващи чужди държави са много голям процент от населението на страната, а броят им нараства непрекъснато. Държавата трябва да подпомага тези процеси и да се лиши от малка част от своите приходи за сметка на финансовото облекчаване на своите граждани”, пишат в мотивите си вносителите.

Изтича срокът на валидност на близо 20 000 документа

Българите са изправени и пред друго неудобство – повечето визи за държави извън ЕС са за срок от 10 години, а те се поставят на съответната страница в задграничния паспорт. Така на някои хора им се налага отново да кандидатстват или да заменят виза, само защото изтича срокът на валидност на паспорта им
БГНЕС