На 15 септември за пръв път в училище ще влязат 57 хиляди първокласници, съобщи във Варна министърът на образованието проф. Галин Цоков.

Той уточни, че още на следващия ден ще тръгнат екипите, които се грижат за обхващането на отпадналите от системата деца. Те ще посещават домовете на рисковите ученици и ще разговарят с родителите. По думите на министъра екипите в страната са над 2200. Според него благодарение на усилията, положени по този механизъм досега, 80 000 деца са върнати в клас, като около 50 000 трайно са останали в системата.

Цоков допълни, че по данни на регионалните управления на образованието в страната, все още текат повече от 380 частични или основни ремонта на учебни заведения. 38 от тях ще продължат и след 15 септември. Министърът увери, че е създадена организация и обучението на децата, които учат в тези сгради, няма да пострада.

Почти всички безплатни учебници до 7 клас вече са доставени в училищата в страната, каза още министърът. По думите му до 15 септември в новата дигитална раница ще бъдат качени всички учебници и всеки ученик ще може да ползва тези, избрани от неговите учители. Цоков припомни, че планът е през следващата година безплатни учебници да има за всички и допълни, че ще бъде направено всичко възможно и те да са в дигитален формат.

На въпрос дали датата 15 септември може да бъде променена като начало на учебната година, министърът посочи, че темата в момента не стои на дневен ред.

Цоков каза още, че в момента учителите до 35 години са 15 400, докато тези на 60 и повече години са малко над 12 300. По думите му все още текат конкурси за сформиране на училищните екипи, но традиционно има недостиг на преподавателите по математика, информационни технологии, природни науки. Министърът припомни, че от няколко години студентите от тези специалности са освободени от такси, което е помогнало броят им да се увеличи, като в близките години те ще влязат в образователната система.
Мила Едрева/БТА