/ БГНЕС
Министерски съвет одобри споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", съобщиха от правителствената пресслужба.

Донев: Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ е ключов момент в партньорството ни с Турция

Със споразумението се осигурява достъпът на "Булгаргаз" до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари до 31 декември 2023 г.

Заради договорът от "Продължаваме промяната" поискаха изслушване в парламента на енергийният министър. То обаче им беше отказано. Има съмнения, че с 13-годишното газово споразумение с турската компания „Боташ“, сключено от „Булгаргаз“, се прави опит да се върнат доставките на газ от „Газпром“, но през Турция. Росен Христов категорично отрича подобни подозрения.

Божков след споразумението с Турция: Очаква се намаляване на цената на газа

Министрите ще обсъдят актуализиране на Националната карта на висшето образование в България за 2022 година.

Служебният кабинет се очаква да одобри участието на България с национален щанд на международното изложение за биохрани "Биофах 2023", което ще се състои от 14-ти до 17 февруари в Нюрнберг.

Правителството ще разгледа и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства, както и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България.