„Подписването на днешното споразумение между „Булгаргаз“ и „Боташ“ е ключов момент в развитието на партньорството на България и Турция“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на срещата си с министъра на енергетиката и природните ресурси на Република Турция Фатих Дьонмез.

Двамата проведоха разговор, след като в Министерския съвет беше подписано споразумение, чрез което „Булгаргаз“ получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „Боташ“.

В хода на срещата премиерът Донев изрази увереност, че събитието днес е добра отправна точка за постигането на още по-значими резултати занапред, които ще са от полза за двете страни, а и за целия регион. Министър-председателят определи споразумението като историческо, защото за първи път Република Турция предоставя на външна компания достъп до своите терминали за втечнен природен газ.

Същевременно споразумението предоставя възможност за развитие на дългосрочно сътрудничество в интерес на енергийната диверсификация. „На фона на тежката енергийна криза, с обединени усилия можем да постигнем много повече, както за България и Турция, така и за Европа като цяло“, отбеляза премиерът Донев.

Донев акцентира още върху наличието на редица проекти от общ интерес, които могат да бъдат реализирани в кратки срокове, включително сътрудничеството в изграждането и развитието на капацитет на газохранилища, инвестициите във ВЕИ и повишаването на капацитета на електропреносната мрежа, както и по отношение на прехода към въглеродно неутрална икономика.
Правителствена информационна служба