Очаква се стабилизиране и намаляване на цената на газа през зимния период след подписването на споразумение между „Булгаргаз” и турската „Боташ” за достъп до терминалите и газовата мрежа на Турция. Това коментира зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков по NOVA.

„Споразумението ни дава възможност, след като разполагаме с достъп до всички терминали, да търсим преговори с различни доставчици на природен газ, които да доставят синьо гориво на конкурентни цени”, обясни още той.

Донев: Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ е ключов момент в партньорството ни с Турция

Божков заяви, че цените на турските терминали са напълно конкурентни на тези, с които страната ни използва слота в Ревитуса. „Споразумението е 13-годишно, за да могат да се търсят по-ниски цени. Дългосрочната перспектива дава възможност за по-ниски цени за наемане на слотовете”, подчерта зам.-министърът.

На въпрос дали чрез споразумението с „Боташ” се отваря вратичка за руски газ към България, Божков отговори така: „Как точно? Газът, който се пренася от Русия, се транспортира по газопровода „Турски поток”. Там количествата отиват към Сърбия, като се транзитират през България. Не зная как би трябвало да се използва този газопровод, за да се трансферира в мрежата на „Боташ”и оттам в България”, каза още той.

Кой ще се определя като енергийно беден гледайте във видеото.