/ БГНЕС
В средата на деня ще са готови повторните проби и ще стане ясно дали са положителни или ще бъдат отхвърлени
След направените 171 проби няма нови случаи на заразени с коронавирус у нас до този момент. Има обаче осем проби в Плевен и Габрово, които ще бъдат повторени още веднъж. Това съобщи на редовния брифинг началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е и председател на Националния оперативен щаб за борба с новия коронавирус COVID-19.

В средата на деня ще са готови повторните проби и ще стане ясно дали са положителни или ще бъдат отхвърлени.

"
Във ВМА са направени 27 проби, които са отрицателни. 27 в Стара Загора, 20 във Варна - отрицателни", заяви ген. Мутафчийски.

Той допълни, че вчера от ВМА са били изписани шест души, които са изкарали карантинния период, като днес ще бъдат изписани още петима човека.
 
 

Брифинг на Националния оперативен щаб, създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Понеделник, 9 март 2020 г.

"Въпреки че са натоварени екипите, те се справят. Предвиждаме отваряне на втори кабинет за консултации и проби", каза още той.

"В света доста ескалираха случаите. Само за последното денонощие имаме над 1500 инфектирани души, а Италия вече се нарежда на второ място след Китай по брой заразени с коронавируса. Във Франция, Германия и Испания заразените са над 1000. В Корея има 7500, а в Иран 7161. В Германия, Франция и Испания случаите са над 1 000. В региона – има нови случаи в Гърция, става общо 84.  В Албания вече са 6. В Босна и Херцеговина са 5, в Румъния 17 общо. В Северна Македония с 4, в Сърбия са два, в Хърватия – 13”, обясни Мутафчийски.

Шефът на Щаба поздрави шоуто "Като две капки вода", което се изпъчва по NOVA, за отговорната гражданска позиция и решението им да излъчат предаването без публика.