Повишаване на дисциплината е сред основите в новия закон за образованието
Повишаване на дисциплината е сред основите в новия закон за образованието / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Повишаване на дисциплината е сред основите в новия закон за образованието
26546
Повишаване на дисциплината е сред основите в новия закон за образованието
Сергей Игнатов получи ръчно направени мартеници от ученици от 144-то СОУ в София
  • Повишаване на дисциплината е сред основите в новия закон за образованието
  • Сергей Игнатов получи ръчно направени мартеници от ученици от 144-то СОУ в София

В рамките на месец и половина ще бъде готов новият Закон за средно образование. Това съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. По думите му амбицията на просветното министерство е закона да влезе в Народното събрание до лятото, така че да могат да се решат редица проблеми. В него ще бъдат заложени и редица мерки за повишаване на дисциплината в училищата.

По думите на Сергей Игнатов е важно да има изградена и работеща система за по-добра дисциплина. „Това го казвам отговорно, като казвам, че мерките които се въвеждат трябва да бъдат приложими. Ние можем да си измислим всякаква система, но когато се измисли наредба или закон, които не се прилагат, всъщност се оказва, че той не съществува. Че властта е слаба и той не води до конкретни резултати", обясни Игнатов.

Просветният министър отново заяви, че след като се приеме новия закон за средното образование част от учебниците ще бъдат пренаписани, а учебната програма ще бъде променена. Специална група продължава да преглежда учебниците за нови бисери. „Това, което мен ме възмути, е дискурса да се появява прекалено рано в детската глава. Дискурс е любимата ми дума, защото това е плод на едно пост модерно говорене", каза той. 

Според Игнатов новият закон трябва да бъде рамков, но това все още се уточнява. По него работят две работни групи, допълни още министърът.

Сергей Игнатов получи мартенички от деца по повод празника. С това той продължи традицията просветният министър да се среща с ученици на 1 март. Тази година той получи собственоръчно направени мартеници от възпитаници на столичното 144 СОУ „Народни Будители". 

Репортаж слушайте в прикачения звуков файл.