Повече първолаци тръгват на училище наесен
Повече първолаци тръгват на училище наесен / БГНЕС, архив
Повече първолаци тръгват на училище наесен
92227
Повече първолаци тръгват на училище наесен
  • Повече първолаци тръгват на училище наесен

С около 2000 повече ще бъдат първокласниците в страната през учебната 2017/2018-та година. Това обяви заместник-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов.

По думите му първолаците от този випуск в столицата ще бъдат с около 2000 повече, но за всяко дете ще има място в училищата.

Основният критерий за прием в първи клас през следващата учебна година ще е местоживеенето на децата, каза Стаматов. Кога обаче и в столицата приемът на ученици в първи клас ще стане електронен, както е за детските градини, не е ясно, заяви още заместник-министърът.

По думите на Диян Стаматов основният критерий за прием в първи клас в столицата ще е местоживеенето. "В София първият опит, който ще бъде направен тази година, е с това, че има изградена система критерии, където водещо е най-близкото училище по местоживеене и това е съвсем естествено. За всяко дете е важно бързо да може да стига до училище. В София принципът с временен и постоянен адрес на следващото заседание СОС ще разреши как да категоризира точките. Местоживеенето е най-важният критерий", категоричен е Стаматов. Той обясни, че другите ще бъдат свързани със индивидуалната специфика на ученика като специфика на образователните потребности, на изучаване на чужд език и т.н. Като пример зам.-министърът посочи, че има училища, където се изучават редки езици и желанието на децата е такова и е естествено там това да е важно и определящо.

Нови правила за прием в първи клас в София

Стаматов поясни, че електронното кандидатстване в първи клас няма да се случи в София през следващата учебна година. "За град София не би могло да започнем още веднага машинно и централизирано. Трябва да мине известно време, за да се види как работят самите критерии, за да няма излишно социално напрежение", каза Стаматов.

Важно е да няма струпване на ученици в едно или друго учебно заведение и новите критерии за прием ще помогнат за това, посочи още Диян Стаматов.