Потвърдиха 3-годишната условна присъда на пернишката съдийка
Потвърдиха 3-годишната условна присъда на пернишката съдийка / Sofia Photo Agency

Тригодишната условна присъда на пернишката съдийка Виолина Личева, която на 28 ноември 2007 г. прегази с джипа си 61-годишен мъж и избяга от местопроизшествието, бе потвърдена от Апелативния съд в Пловдив. Магистратите потвърдиха още и постановения от Пазарджишкия окръжен съд изпитателен срок от 5 години, както и лишаването на Личева за 3 години от правото да управлява автомобил.

Апелативният съд прецени, че присъденото на роднините на жертвата обезщетение за неимуществени вреди в размер на 80 000 лева е справедливо.

Личева отново бе призната за невинна по обвинението, че е извършила убийството по непредпазливост в пияно състояние. Кръвната й проба, взета пет часа след катастрофата, е показала 3 промила алкохол. Второинстанционният съд обаче прие, както и първоинстанционният, че липсват доказателства тя да е била в това състояние, когато е прегазила 61-годишния Йордан Велев.

По делото са събрани данни само за това, че по обяд, 6 часа преди инцидента, съдийката е пила 100 грама джин. Това обстоятелство обаче не фигурира в обвинителния акт. Личева обяснява напускането на местопроизшествието с възприемане на прегазването на тялото като минаване през пътна неравност. Прегазеният мъж, който е бил пиян, е лежал на платното на вътрешноградската магистрала на Перник.

Присъдата може да бъде обжалвана във Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Други новини от Пловдив