Посланик Исаков за военно-техническото сътрудничество между България и Русия
Посланик Исаков за военно-техническото сътрудничество между България и Русия / БГНЕС, архив

Единствено производителят може да гарантира безопасността и ефективността на полетите на българските бойните самолети. Това заяви пред Дарик посланикът на Русия у нас Юрий Исаков. Той е убеден, че има възможности за развитие на военно-техническото сътрудничество между двете страни, независимо от това, че България е член на НАТО.

Посланик Юрий Исаков каза, че военно-техническото сътрудничество между Русия и България зависи най-вече от нас.

„Виждам добри перспективи. Това в решаваща степен зависи от българската страна, защото се натрупаха немалко въпроси. Тези въпроси не са прости, но решения може да се намерят. Трябва да проявим търпение, конструктивизъм и добра воля и постепенно можем да ги решим. Имам предвид интелектуална собственост, лицензионни договори", каза Исаков.

По повод решението на България да предостави ремонта и поддръжката на руските изтребители МИГ-29 на Полша, посланик Исаков бе категоричен, че никой не може да даде тази гаранция за сигурност, която дава производителят:

„Бойните авиационни машини с части, сертифицирани от производителя, са тези, които могат да дадат гаранция. Без това никой и никога не може да гарантира безопасност и ефективност на полетите, независимо кой какво ви е обещал".

Освен в сферата на авиотехниката, Русия може предложи на България ремонт на кораби, посочи Юрий Исаков. Той допълни, че участието на България в НАТО е суверенно решение и независимо от него двете страни могат да си сътрудничат.