Посланик Балтажи: Не беше случайно това, което стана в Украйна
Посланик Балтажи: Не беше случайно това, което стана в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

"Много се преосмисля ситуацията в Украйна, защото за мен като дипломат винаги е било важно украинският народ да си реализира мечтата за европейско бъдеще, но същност това, което стана в края на ноември - да се отложи спогодбата с ЕС, за нас, дипломатите, бе голяма изненада, това заяви в „Седмицата" на Дарик украинският посланик в България Микола Балтажи.

ЕС и Украйна

Хората искаха да се подпише спогодбата с ЕС и до последно очакваха това да се случи, допълни той. „Не беше случайно това, което стана в Украйна. 55-65% от украинците искаха да бъдем част от ЕС и решението да се отложи подписването беше изненада", каза още той.

„Смятам, че Украйна по-силно трябва да си защитава интересите, но трябва реално да се действа в тази посока", каза Балтажи.

На въпроса законно ли е избран президентът Виктор Янукович и дали все още е, украинският посланик обясни, че за тях той не е легитимен президент в момента.

Относно убийствата на Майдана, Балтажи заяви, че има много спекулации и отказа да коментира подробности. Все пак потвърди информацията, че наистина е стреляно и в двете посоки, но кой точно е отговорен, тепърва ще стане ясно.

„Имаме легитимна власт в Украйна, има изпълняващ длъжността президент, има и правителство, има председател на парламента. Имаме законодателна, изпълнителна и съдебна власт", това обясни посланик Балтажи относно това кой управлява в момента в Украйна.

Напрежението в Крим

По повод напрегнатата ситуация в Крим посланикът обясни, че в момента има засилено военно присъствие. Там незаконно се намират военни поделения на Руската федерация, допълни той.

Референдумът трябва да се провежда в съответствие с конституционните форми, които обаче не позволяват такъв референдум да се обяви от Крим, обясни посланикът.

„Все пак теоретично е възможно с решение на Радата да се проведе референдум за Крим, но мисля, че това не е най-добрият път за защита на интересите на рускоговорящото население в Украйна. Най-добре е да се разговаря с Руската федерация, дипломатическите отношения не са прекъснати, но ние нямаме контакти повече от седмица, защото Русия не признава сегашното правителство", каза Балтажи.

По думите му проблемът е в това, че Руската федерация, ползвайки сложното положение в страната, иска да дестабилизира ситуацията в региона.

Доставките на руски газ

"Не знам. Тези сигнали идват, но това е въпрос към тях. Аз мисля, че това не е в интерес не само на Украйна, не и в интерес на Руската федерация. Никой няма интерес газта да се спира" - така посланик Микола Балтажи коментира информацията от "Газпром", че може да се стигне до повторение на газовата криза от 2009 г., когато в продължение на близо две седмици страните от Европа бяха отрязани от доставки на руски газ.

Попитан дали може да се стигне до спиране на транзита на газ, ако Русия спре доставките за Украйна, Балтажи заяви, че зависи колко запаси от газ има:

"Украйна е надежден и сигурен партньор на Европа и ще гарантира това, което зависи от нас", заяви още дипломатическият представител.

Посланик Балтажи засегна и темата за „Южен поток", като обясни, че позицията на украинското правителство винаги е била - вместо да се реализират такива скъпи проекти, е по-добре да се съсредоточи внимание и усилие в това да се обнови украинската газопреносна мрежа.

Цялото интервю с посланик Микола Балтажи чуйте на Radio.DarikNews.bg