Поредни политически нападки в парламента за кадрови назначения
Поредни политически нападки в парламента за кадрови назначения / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Поредни политически нападки в парламента за кадровите назначения
66261
Поредни политически нападки в парламента за кадровите назначения
  • Поредни политически нападки в парламента за кадровите назначения

Пленарното заседание започна с поредните политически нападки за кадровите назначения в новата и предишната власт. Главни действащи лица в спора тази сутрин бяха Цецка Цачева от ГЕРБ и социалистът Антон Кутев.

Формален повод за нападките стана искането за оставка на народния представител Любомир Петков. Депутатът и общински председател на БСП в Плевен ще бъде назначен за консул в представителството ни във Франкфурт. След дебатите депутатите приеха оставката на Петков.

„Къде отива този млад човек на нова работа. Той отива, ако правилно са информирани гражданите на Плевен, на консулска работа в Германия. Плевенчани знаят и твърдят, че отново става дума за човек, който няма никакъв опит и стаж: първо, като трудов - извън партийните му ангажименти, и като дописник на един регионален вестник. Отново тези, които ни обвиняват тук, от тази трибуна, и не само от нея, че бившите управляващите били насаждали „калинки". „Калинката" е нещо съвсем невинно на фона на това, което се случва с новите назначавания", заяви Цецка Цачева.

В отговор на обвиненията, отправени от депутата от ГЕРБ, Антон Кутев заяви: „Познавам Любомир Петков от доста време и честно казано тирадата, която изнесохте тук, не отговаря на моята представа за него. Аз смятам, че той е много интелигентен човек, който има огромни възможности. Това, дали сега ще стане консул някъде, честно казано български депутат е повече от консул, където и да било. Ако хората са преценили, че той може да бъде български депутат, нищо лошо няма в това да бъде консул, защото той вече е на по-висока позиция. Станах да направя реплика не заради това, а да ви напомня, че не всички имаме къса памет. На стената зад вас стоят портретите на хората, които са били председатели на Народното събрание. Аз мога да водя с вас културни исторически спорове дали вашата личност се съпоставя с всички тях или с някоя от тях".