Поредната схема: Плащат на уж неплатени наблюдатели на изборите (ВИДЕО)
Поредната схема: Плащат на уж неплатени наблюдатели на изборите (ВИДЕО) / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В изборния ден граждани сигнализират в Нова телевизия и „Разследване", че са били вербувани за наблюдатели чрез служители на водеща фирма за бързи кредити. Въпреки че наблюдателите трябва да са неплатени, служителка на фирмата се е обадила на конкретни граждани две седмици преди изборите, за да ги вербува за наблюдатели срещу 50 лева на човек.

Хората от средното ниво - между партията и купените наблюдатели, заявяват, че това е поръчка на „България без цензура". Екип на Нова предложи на хората, подали сигнали за схемата, да бъдат записани със скрита камера, за да докажат, че наистина им се плаща. Вечерта на изборния ден служителка на две сдружения, близки до „България без цензура", се разплаща с наблюдателите.

Според журналиста Марин Николов има два варианта за купуването на тези гласове по този начин. „Първият вариант е купуване на гласове чрез наблюдателите, а вторият е манипулиране на протоколите", обясни журналистът. Има два варианта и за връзката с фирмата за бързи кредити. Единият вариант е да е по поръчка на шефовете, а вторият - служители на своя глава да са го правили.

Служителката, която беше заснета със скрита камера, отрича да е плащано на наблюдатели, както и да има връзка с „България без цензура".

Работодателят й също отрича да има връзка с това. „Ако са налице данни, че наши служители са извършили действия, свързани с нарушения на нормативните актове в областта на изборния процес, напълно се разграничаваме от подобни действия. Ако такива са извършени, то това е направено изцяло по лична преценка на конкретния човек. Компанията и нейното ръководство никога не се е опитвала да влияе на служителите си в този смисъл. Подобни сигнали трябва да се разглeждат от компетентните органи и ние сме готови да им съдействаме".

От „Българи без цензура" са лаконични и искат да проверят по свои канали дали това е станало.

Източник: NovaNews.bg