Половината от ВСС готови да извадят разпечатка на разговорите си заради SMS скандала
Половината от ВСС готови да извадят разпечатка на разговорите си заради SMS скандала / БГНЕС

Около половината от членовете на Висшия съдебен съвет са склонни да извадят наяве разпечатка от мобилните си номера. Това коментира пред журналисти председателят на Етичната комисия в съвета Ясен Тодоров след извънредно свикано работно заседание заради SMS скандала от миналата седмица. Работната среща на кадровиците приключи без конкретно решение.

SMS скандал във ВСС, Борисов отиде на крака при кадровиците на Темида

Причина за извънредното свикване на кризисния щаб на ВСС стана SMS скандалът, който избухна миналия четвъртък по време на дебатите около проверката на "Яневгейт". Тогава стана ясно, че някой от кадровия орган информира в реално време премиера Бойко Борисов за това какво дискутират магистратите. В последните дни министър-председателят на няколко пъти се опита да разясни от къде е тръгнала SMS-сагата и категорично отрече да има информатори от Висшия съдебен съвет. Оказа се, че SMS-ът му бил изпратен от съветника му Яне Янев, който пък имал информатори от администрацията на съвета.

Яне Янев за скандалния SMS, изпратен на Борисов

Подобна теза защити днес и Ясен Тодоров, който единствен склони да коментира казуса пред медиите:

"Всички членове на ВСС декларираха, че не са изпращали този есемес. Премиерът също каза, че не му е изпращано от член на ВСС. Моето становище е, че ако тръгнем по тази плоскост, утре ще излезе някой и ще каже и пак трябва да влизаме в обяснителен режим, трябва да вадим разпечатки за всички комуникации. Все пак аз комуникарам с приятели, със семейството си. Не искам така цялата ми кореспонденция да излиза", заяви Тодоров.

Георги Колев за скандалния SMS: Не трябва да продължаваме да се занимаваме

В крайна сметка Тодоров обясни, че според него някой има полза от този скандал, но не пожела да назове имена, за да не си навлече съдебни дела:

"За мен истината е, че работите са много по-дълбоки и целта е много по-различна. Има определени кръгове, които имат интерес от това. Тази календарна година ще стане ясно", допълни той.

В крайна сметка извънредното заседание на ВСС е приключило с декларирано съгласие на девет от присъстващите 18 членове да бъде предоставена разпечатка за изходящите SMS-и от ползваните от тях мобилни номера във времевия интервал 09:30 - 12:30 ч. на 14 януари, когато избухна скандалът.