Половин милион българи са засегнати от болестта на пушача
Половин милион българи са засегнати от болестта на пушача / снимка: DarikNews.bg, архив
Половин милион българи са засегнати от болестта на пушача
63120
Половин милион българи са засегнати от болестта на пушача
  • Половин милион българи са засегнати от болестта на пушача

Пушачите в България са тези, които трябва да парират опитите на разпространителите на електронни цигари да спечелят. Това обяви началникът на Клиниката по белодробни болести във Военномедицинската академия д-р Коста Костов. Според него родният пазар изобилства от фалшиви електронни цигари, употребата на които влошава състоянието на организма.

„От това няма да спечелят пушачите”, допълни експертът по време на дискусия, на която стана ясно, че половин милион българи са засегнати от Хроничната обструктивна белодробна болест, известна като болестта на пушача. 75% от тях не знаели това, а едва 76 000 били тези, които се лекуват.

Сред основните проблеми, свързани с хроничната обструктивна белодробна болест, у нас се нарежда и лечението й, тъй като то остава силно недофинансирано от страна на касата, която покрива между 40 и 50% от средствата, необходими за осъществяването му.

Едва 20% от хората с това заболяване у нас предприемат нужните мерки, поясни председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. „Не знам какъв процент от тези 20 на сто са се обърнали към лекар навреме, защото другият основен проблем с това заболяване е, че колкото повече напредва заболяването, толкова по-трудно и скъпо то се контролира”, заяви той.

Болестта е свързана с тежки структурни промени на белите дробове, което пациентите усещат с недостиг на въздух. Според експерти до 2020 г. тя ще заеме третата позиция сред главните причинители на смърт в света. Като основен фактор за развитието й се посочва тютюнопушенето, а според изследвания минимум 30% от пушачите развиват заболяването, допълни председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Явор Иванов.

Над 80% от болните обаче са пушачи. „Смята се, че около 40% от населението редовно употребява тютюневи изделия. Но по-тревожен е фактът, че близо 50% от подрастващите 15-16-годишни пушат ежедневно, активно”, уточни той.

Специалистите припомнят, че болестта е лечима, но не и излечима. Задух, хронична кашлица и продукция на храчки са основните симптоми, които трябва да ни замислят, че не е късно да предприемем мерки.