Политическото присъствие в кабинета трябва да се засили, смята Куюмджиев
Политическото присъствие в кабинета трябва да се засили, смята Куюмджиев / снимка: Sofia Photo Agency

Политическото присъствие в кабинета трябва да се засили. Тази позиция изрази в интервю за Дарик депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев с уговорката, че споделя личното си мнение.

Според него една от причините за изборния резултат на левицата е, че симпатизантите на БСП не са припознали кабинетът като свой. Куюмджиев посочи, че правителството е създадено като експертно и двете партии, които го подкрепят, имат по трима министри.

На въпрос кои от членовете на правителството трябва да се сменят, Куюмджиев каза, че хората, които не са успели да покажат достатъчно ентусиазъм и достатъчно практическо приложение на политиките, които от управляващите следват за подобряване живота на хората, трябва да бъдат преразгледани, но не пожела да каже конкретни имена.

Чуйте интервюто с Явор Куюмджиев

"Това правителство беше създадено като експертно и в него влязоха хора, които в голяма степен са доказани експерти в своите сфери. Може би една от причинете, поради която получихме резултата в неделя, е, че нашите симпатизанти и членове не можаха да припознаят това правителство като свое и си мисля, че трябва да се засили политическото присъствие в това правителство. Ясно е, че се подкрепя от две партии", каза Куюмджиев. Той посочи, че в кабинета има трима членове на БСП и националния съвет и това са военният министър Ангел Найденов, икономическият министър Драгомир Стойнев и външният министър Кристиан Вигенин. Сред министрите на ДПС пък са социалният министър Хасан Адемов, екоминистър Искра Михайлова, която е избрана за евродепутат, и спортният министър Марияна Георгиева. Останалите министри са експерти и според Куюмджиев това е "големият проблем" - че симпатизантите на партията не припознават в това правителство своето правителство.

По думите му обаче сред другите причини за "неочаквания резултат" на БСП е поведението на външния министър Кристиан Вигенин при руско-украинската криза. Според Куюмджиев дипломат номер едно не е дооценил, че голяма част от симпатизантите на БСП са русофили и не е трябвало да застава на първата линия на "ако щете битката" с Русия.

"Ние сме членка на ЕС и НАТО и трябва да изпълняваме съюзническите си отговорности. Но от друга страна, сме нация, която от хилядолетия е свързана и с Русия, и с Украйна, с подобна религия, с подобни езици, братски народи. Трябваше да се направи усилие България да използва тези две дадености в правенето на политиката в тази криза и и да се опита да стане мост между Русия и ЕС, не троянски кон, а мост", смята депутатът от Коалиция за България. Според него това е било по-правилната позиция. Куюмджиев посочи, че в предизборната кампания това е била една от основните теми "Защо нашият човек постъпи така?".

Куюмджиев подчерта, че управляващите трябва да определят приоритетите и за да ги дефинират, трябва да се вслушат в това, което са им казали хората в неделя, а именно "че са отвратени въобще от правенето на политика в страната", защото 65 на сто въобще не са стигнали до урните.

Според народния представител хората са казали на политиците и че не са разбрали управляващите за свършеното през последната година.