Политическите совалки за ревизия на Изборния кодекс продължават
Политическите совалки за ревизия на Изборния кодекс продължават / Sofia Photo Agency, архив
Политическите совалки за ревизия на Изборния кодекс продължават
86713
Политическите совалки за ревизия на Изборния кодекс продължават
Политическите совалки за ревизия на Изборния кодекс продължават
  • Политическите совалки за ревизия на Изборния кодекс продължават
  • Политическите совалки за ревизия на Изборния кодекс продължават

Продължават политическите совалки около промените в Изборния кодекс.

Българи, живеещи извън страната, поискаха от парламентарните сили избирателен район „Чужбина". Това се случи на поредната серия от срещи при омбудсмана Мая Манолова, която беше домакин на разговорите на сънародниците ни с представители на АБВ, Реформаторския блок, БСП и БДЦ.

Причината за недоволството на българите зад граница са новоприети текстове в Изборния кодекс.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс заради българите в чужбина

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху част от последните спорни промени в кодекса. Освен район „Чужбина" сънародниците ни зад граница искат и автоматично разкриване на секции там, където ги е имало преди, както и за създаване на нови секции при подадени поне 40 заявления.

До решение на проблема с някои от новоприетите текстове от Кодекса обаче не се стигна.

Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен

Политическите разговори за отмяна на част текстове в Изборния кодекс за гласуването в чужбина продължиха и днес. В началото сънародниците ни представиха пред политиците своите искания.

„Основният принцип при нас е как да направим така, че вотът извън страната да се случва както вотът в страната. Както вие в неделя сутрин излизате и отивате в близкото училище да гласувате, без да се питате дали ще има секция, дали ще трябва да подадете заявления преди това", каза Стефан Манов, представител на българите, живеещи в чужбина.

АБВ решава дали да подкрепи ветото на президента

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков заяви след срещата, че той и колегите му първо ще се запознаят с мотивите на президента и тогава ще решат дали да подкрепят ветото му:

„Много ясно казах, че искаме да видим ветото на президента. Аргументите, които чухме и от гледна точка на експертизата, и от гледна точка на загрижеността във всички случаи са солидни и заслужаващи внимание".

Реформаторите ще подкрепят президентското вето върху Изборния кодекс?

Председателят на ДСБ Радан Кънев за пореден път призна категоричната си подкрепа на исканията на нашите сънародници: „Утре ще има заседание на Изпълнителния съвет и на парламентарната група на Реформаторския блок, което ще вземе политическо решение по отношение на гласуването на ветото на държавният глава Росен Плевнелиев. Днес присъстващите на срещата изглеждахме лесни за убеждаване в задачата да подкрепим президентското вето. Можем да кажем, че прогнозата за общо решение на Блока е в тази посока".

Рано или късно ще се създаде избирателен район „Чужбина", коментира след срещата и Кристиaн Вигенин от БСП: „Смятам за пълно легитимни голяма част от аргументите, които бяха представени днес. Предстои в парламентарната група да обсъдим каква ще бъде нашата позиция. Моето предложение към парламентарната група ще бъде ние да се съобразим с тези аргументи".

Окончателно решение обаче се очаква утре, когато премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов събира по темата депутатите си, както и коалиционните партньори. За преодоляване на президентско вето - или за запазване на приетите ограничения - са нужни поне 121 депутатски гласа при вота в парламента.