Полицията спря сайт за нелегално разпространение на книги
Полицията спря сайт за нелегално разпространение на книги / снимки: Пресцентър на МВР
Полицията спря сайт за нелегално разпространение на книги
30391
Полицията спря сайт за нелегално разпространение на книги
  • Полицията спря сайт за нелегално разпространение на книги

Интернет библиотека, разпространявала нелегално книги в интернет пространството, беше разбита днес след акция на ГДБОП. Всеки месец в сайта chitanka.info са били качвани по 600 нови заглавия. До момента като съпричастни към случая са установени шестима души, съобщи пред Дарик експерта по киберпрестъпления в службата Явор Колев.

Сървърът на нелегалната интернет библиотека е бил скрит между антени на покрива на обществена сграда на бул. „Цариградско шосе". За да избегнат проверките обаче създателите на сайта са местили сървъра всеки месец на различни места в София, разкри Колев. „Библиотека с огромен обем съдържание като художествена литература, учебна литература, речници, от всички жанрове, авторски произведения. Сайтът, от който са имали достъп потребителите, беше укрит на сървър на покрива на една обществена сграда в една специална кутия, скрита между антени", обясни той. Разследващите установили още, че „виртуалната библиотека", от която се теглели пиратските литературни произведения, била укрита в помещение на печатница в София.

Полицията е работила по групата от близо година. Акцията е станала факт след разследване по сигнали на ощетени - Асоциацията „Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи.

Вижте видео от акцията на ГДБОП:

Източник: Пресцентър на МВР