Полицията с видеонаблюдение в малките населени места
Полицията с видеонаблюдение в малките населени места / снимка: БГНЕС, архив

На национално съвещание ръководството на МВР набеляза основни приоритети в работата си, като един от тях е въвеждане на видеонаблюдение в различни населени места в страната. Така ще се противодейства на конвенционалната престъпност, коментира вътрешният министър Веселин Вучков.

Разходът бил средно по 1 лев на човек, поясни Веселин Вучков и допълни, че срокът за действие е 10 януари. Вътрешният министър посочи, че в населените места, в които има въведено видеонаблюдение, престъпността е с една трета по-малко.

Отново до 10 януари е срокът, в който директорите на полицията по места трябва да подобрят работата по досъдебните производства.

Същият срок е набелязан и за оформянето на нови структури в страната и възможности за увеличаване на щата.

Вучков обеща, че политически натиск над системата няма да се оказва. 47 768 души получават заплата от МВР, като за последните години съкращенията са около 19 на сто.
Напусналите МВР от началото на годината са близо 3800, а назначените са малко под 1050.

Хората искат повече униформени в населените места, каза Вучков и отново припомни, че е несправедливо МВР да се занимава с миграционна дейност.

С вътрешни трансформации МВР ще търси варианти да се справи с очаквания бюджет от 935 млн. лева за 2015 година.

Вукчов не е съгласен с наличието на "мощни и йерархични дирекции като "Охранителна" и "Криминална" полиция", защото в тях имало повече от нужно администрация.

Възможността екипи на "Бърза помощ" да бъдат придружавани от полиция в някои региони ще бъде решаван на местно ниво. Началните на спешните екипи и на полицията ще правят карта на рисковите квартали.

Източник: БТА