Полицаи, пожарникари, военни и надзиратели задружно готвят протести, ако не ги чуят
Полицаи, пожарникари, военни и надзиратели задружно готвят протести, ако не ги чуят / снимка: Sofia Photo Agency, архив


Полицаи, пожарникари, военни и надзиратели от затворите готвят протести, ако не бъдат изпълнени исканията им за подобряване условията на труд и социалните придобивки. Синдикатите на служителите от системата за сигурност заплашиха, че ако до няколко дни управляващите на обърнат внимание на исканията им първо ще сезират европейските партньори и и институции, а след това - преди края на годината, ще обмислят и следващите действия, включително и протести.

Четирите синдиката организираха кръгла маса, на която бяха поканени представители на ръководствата на министерствата на вътрешните работи и отбраната. Единствен обаче се е отзовал заместник вътрешният министър Павлин Димитров и затова синдикатите обявиха, че дискусия с управляващите не се е състояла.

Синдикатите излязоха с обща декларация. В нея поискаха подобряване на условията на труд, нови униформи, защитни средства и техника за полицаи, пожарникари и надзиратели, увеличаване на социалните придобивки и плащане на извънредния труд.

Пожарникарите и надзирателите поискаха да бъде решен проблемът с липсата на хора заради масовото напускане на служители. Например в някои затвори един надзирател отговарял за 15-20 затворници, а при гасене на пожари ходели по двама пожарникари. Синдикатите настояват и техни представители да участват в заседанията на Тристранния съвет за национално сътрудничество при обсъждане на пенсионната реформа. „Протестът е крайна мярка. Не ни се иска да стигнем до там. Искаме да бъдем чути, да седнем на масата за преговори. Оттук нататък ние вървим ам блок четирите синдиката, които са представители на над 80 000 служители. Сговорна дружина планина повдига. В армията са около 30 000 души, полицията - 50-60 000 души, ние - 5-6000 души", каза председателят на синдиката на служителите в затворите.