Полицаи и пожарникари готвят протест, ако няма компромисно решение
Полицаи и пожарникари готвят протест, ако няма компромисно решение / БГНЕС, архив
Полицаи и пожарникари готвят национален протест, ако няма решение за Закона за МВР
85962
Полицаи и пожарникари готвят национален протест, ако няма решение за Закона за МВР
Полицаи и пожарникари готвят национален протест, ако няма решение за Закона за МВР
  • Полицаи и пожарникари готвят национален протест, ако няма решение за Закона за МВР
  • Полицаи и пожарникари готвят национален протест, ако няма решение за Закона за МВР

Полицаи и пожарникари подготвят национален протест, ако не се намери компромисно решение на промените в Закона за МВР между първо и второ четене. Заявката беше потвърдена днес от Синдикалната федерация на служителите в МВР и Синдиката на пожарникарите и спасителите след двучасово обсъждане на законопроекта в рамките на Тристранката. Синдикатите отново поискаха преразглеждане на предложенията за намаляване на годишния платен отпуск и на броя заплати при напускане на системата. Работодателите припомниха, че страната ни е на второ място в Европа по разходи за сигурност като процент от брутния вътрешен продукт и заявиха, че биха подкрепили и по-смели реформи в министерството.

Синдикален лидер в МВР: Исканията не са ултимативни, искаме структурни промени

Освен с орязването на отпуските с 5 дни и на броя заплати при пенсиониране с 8, синдикатите не желаят да се съгласят с преобразуването на отношенията на част от служителите в отношения по Кодекса на труда и Закона за държавния служител. Те настояват това да стане чрез прекратяване.

"Тези служебни правоотношения трябва да се прекратят и да се изплатят дължимите възнаграждения съгласно Закона за министерство на вътрешните работи, и служителите, както е регламентирано в законопроекта, да се назначат без конкурс по Закона за държавния служител, или на длъжности по трудови договори", каза Венцислав Станков от Синдиката на пожарникарите.

Обсъждат орязване привилегиите на служителите на МВР

Заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев обясни защо това се прави с преобразуване.

"Защото в Закона за МВР има и друг принцип, че назначаването на работа става с конкурс. Тогава, ако бъде с прекратяване, ще се наруши друг принцип - между тези, които постъпват или кандидатстват вън на работа, и тези, на които се прекратяват правоотношенията и им се изплащат заплати", каза Георгиев.

На фона на голямата численост персонал в МВР и огромните разходи за неговата дейност, страната ни е на опашката по резултати, твърди Васил Велев от АИКБ. Той обяви, че подкрепя намаляването на броя заплати при пенсиониране за новите служители и обясни, че голяма част от данъкоплатците у нас не са съгласни със сегашната привилегия.

"Ако мотивацията на полицаите да ни пазят са тези 20 заплати при пенсиониране, няма нужда от такива полицаи. Винаги може да се намери някой, който да даде 21 заплати да не ни пази", каза Велев.

Синдикатите предлагат дебат за намаляване на допълнителните 12 дни отпуск, на които имат право служителите в МВР, но не и да се съкращава редовният отпуск.