/ Маргарита Колева, Дарик радио
В няколко български града се проведе Национален поход за семейството, а в София, освен него, и 12-тото ежегодно шествие „София Прайд“, в което сексуално различните заявяват, че не се срамуват от това, което са.
 
Десетки семейства с деца се събраха на площад „Независимост“ в столицата, за да празнуват традиционните семейни ценности. Националният поход за семейството се проведе за втора година.
 
Някои от жените бяха дошли с булчинските си рокли, имаше и многодетни семейства. Участниците в събитието заявиха, че те са за традиционните семейни ценности и за традиционното семейство - мъж и жена, защото това е най-добрата среда за децата и дава продължение на рода.
 
Междувременно покрай похода за семейството премина и антипрайд шествие, което не беше свързано с тях, скандирайки „Не искаме в нашия град да има гей парад“ и носеха плакат „Да запазим децата на България от разврата“, но нямаше пререкания между двете групи.
 
Походът за семейството беше с маршрут покрай Съдебната палата до Националния дворец на културата, където приключи.

Поход за семейството
Маргарита Колева, Дарик радио

„През последните години доста девалвира ценността на семейството в българското общество. Имаме много извънбрачни деца, имаме много семейства, които се разпадат с разводи. Доста е спорен въпросът какво се случва с българското семейство въобще и затова ние организираме това събитие, за да насърчим младите хора, и тези, които вече са семейни, да гледат на семейството като нещо важно, като нещо значимо в техния живот. Това е целта, която искаме да постигнем“, обясни пред Дарик Ивайло Тинчев от сдружение „Избор за живот”.
 
„Смисълът е да покажем, че има много повече хора в България, ангажирани със семействата и бъдещето на брака между мъж и жена и съответно отглеждането и възпитанието на децата“, каза още Тинчев.

София Прайд
Екатерина Катрачева, Дарик радио

А 12-тият „София Прайд“ започна с концерт пред паметника на Съветската армия.
 
Не давай власт на омразата“ е посланието на събитието в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендърите.
 
Музикалната програма стартира около 17:30 ч.

София Прайд
Екатерина Катрачева, Дарик радио

„За първа година имаме гост - победителката в Евровизия от Израел, за първа година имаме поп фолк изпълнителката Галена, имаме голямо разнообразие от артисти. Имаме подкрепа и от бизнеса, от международни компании, от български такива. Това е сигнал, че София Прайд се променя за добро“, обясни Симеон Василев от фондация „Глас“.
 
„Тук съм, защото искам да си осигуря по някакъв начин бъдещето като сексуална ориентация, различна от хетеросексуалната. Защото нагласата у нас е много негативна и аз съм доста против това, включително и към мен“, разказа Ина, която беше на прайда.
 
Шествието на „София Прайд“ започна в 19:30 ч., премина в района между Спортната палата, Народния театър и Софийския университет.

София Прайд
Екатерина Катрачева, Дарик радио