Георги Димитров
Георги Димитров / БГНЕС
На 74-годишна възраст почина един от най-великите треньори в историята на българската лека атлетика Георги Димитров, съобщава сайтът за лека атлетика и спорт на Александър Вангелов.

Димитров е роден на 5 май 1948 година в Бойчиновци, Монтанско. Той е бивш състезател в хвърлянето на копие и през 70-е години на миналия век започва работа като треньор, която носи едни от най-значимите успехи в историята на българската лека атлетика. Най-голямото постижение в треньорска кариера Димитров е олимпийската титла на 100 метра с препятствия на Йорданка Донкова през 1988 година в Сеул.

Донкова поставя и световен рекорд в дисциплината - 12,21 секунди, който е втори във вечната световна ранглиста след планетарното постижение на Кендра Харисън от 2016 година. Рекордът на Донкова оцеля 28 години. Под ръководството на Димитров Гинка Загорчева поставя световен рекорд на 100 метра с препятствия и печели световната титла, а заедно с Донкова правят дисциплината "българска" благодарение на многобройните си успехи и постижения.

Димитров работи с всички дисциплини в атлетиката. Съпругата му Валентина Димитрова печели световна университетска титла на седмобой през 1977-а. Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 метра през 2006-а и една от най-силните в света на тази дисциплина, както и на 400 метра с препятствия и 800 метра.

Венелина Венева-Матеева е вицешампионка на Европа в скока на височина през 2006 година под ръководството на Димитров. Десетки са класните атлети постигали рекорди и печелили медали благодарение на тренировъчната система на Димитров, а той предава опита си и в чужбина. В последните години треньорът работеше с малки деца в пловдивския клуб "Енерджи".

Поклон пред светлата му памет!