Социолозите Евелина Славкова от агенция „Тренд“ и Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл болкан“ анализират избирателната активност на предсрочните парламентарни избори. Към 18 ч., според „Тренд“ тя е 31,9%.

Поредни игри на избори: Най-големите куриози и нарушения в страната (ОБЗОР)

„Виждаме отново ниска избирателна активност, ако връщаме ретроспективно назад, но със сигурност е по-висока от тази през лятото. Някаква част от хората да се върнат пред урните“, заяви Славкова.

Анкета, изготвена по поръчка на NOVA от „Галъп“, показва, че 61,8% от хората изявяват желание да има кабинет, макар и с компромиси, 21,6% искат да има нови предсрочни избори и 16,6% заявяват, че не могат да преценят. „Първо хората, които искат кабинет, макар и с компромиси, са повече от миналия път. И предният път бяха мнозинство, но не чак толкова отчетливо. Второ, ако се потвърдят данните за по-висока активност, това означава, че ще има още един фактор, който ще ги тласка евентуално да правят правителство. Когато има голяма демократична легитимност, отговорността е по-голяма“, уточни Симеонов.

Изборна неделя: Бургазлии предпочетоха плажовете пред урните

„Обикновено нови избори искат в по-голяма степен привържениците на по-протестно ориентираните формации, които сега отбелязват успех. Причината е, че вярват, че на следващи избори успехът ще се умножи. А тези, които образно казано са се уморили да ходят на избори, обикновено казват: „Давайте да направим правителство“, допълни социологът от „Галъп“.

Евелина Славкова съобщи, че според подобна анкета данните на „Тренд“ са, че над 70% от цялото общество казват, че трябва да се състави правителство с цената на големи компромиси.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня