По-строги рестрикции при изграждането на трафопостове подкрепя Лиляна Павлова
По-строги рестрикции при изграждането на трафопостове подкрепя Лиляна Павлова / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Павлова подкрепя по-строги рестрикции при изграждането на трафопостове
57787
Министър Павлова подкрепя по-строги рестрикции при изграждането на трафопостове
  • Министър Павлова подкрепя по-строги рестрикции при изграждането на трафопостове

Съгласно Закона за устройство на територията изграждането на трафопостове в жилищни сгради или в сгради на детски градини, болници, училища е позволено само и единствено, когато няма никакво друго техническо решение или възможност такъв да бъде изграден не в самата сграда, а в близост до нея. Това каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик.

Павлова добави, че изискванията са много строги и допълни, че подкрепя въвеждането на още рестрикции. „Тази и сега доста ограничена възможност, още по-специално внимание да й се обръща, да има допълнителни рестрикции, да има допълнителен контрол. Защото, аз смятам, че трябва задължително да се добави изискването за абсолютно проверена и доказана невъзможност трафопост да бъде в сградата”, отбеляза министърът.

„По-важното според мен е да се промени наредбата, която именно дава параметрите и изискванията за безопасност, противопожарна дейност, шум и всички тези изисквания, които са много детайлно вписани в наредба”, категорична беше Павлова.

В началото на седмицата избухна взрив в помещение в жилищен блок, където е разположен трансформатор на ЕВН. Подовете на два от апартаментите пропаднаха. Имаше съборени стени и в други жилища в кооперацията в центъра на града. Тежко пострадали няма, но част от хората останаха без покъщнина. Вече започна спешното укрепване на блока и пострадалите тераси.