Плевнелиев препоръча на политиците да си припомнят Конституцията
Плевнелиев препоръча на политиците да си припомнят Конституцията / БГНЕС, архив
Плевнелиев препоръча на политиците да прочетат отново Конституцията
86699
Плевнелиев препоръча на политиците да прочетат отново Конституцията
Плевнелиев препоръча на политиците да прочетат отново Конституцията
  • Плевнелиев препоръча на политиците да прочетат отново Конституцията
  • Плевнелиев препоръча на политиците да прочетат отново Конституцията

Разделянето на българите в Турция от останалите българи по света е нарушение на Конституцията. Това коментира президентът Росен Плевнелиев във връзка с наложеното от него вето на промените в Изборния кодекс и последвалата реакция на Патриотичния фронт, които заявиха, че държавният глава си осигурява подкрепата на ДПС.

Плевнелиев препоръча на политиците да прочетат отново Конституцията и да си припомнят клетвата, която са положили като народни представители.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс заради българите в чужбина

Държавният глава е стожер на Конституцията, заяви Росен Плевнелиев и допълни, че с наложеното от него вето нито подкрепя, нито пречи на някоя от политическите партии. 

"Със своето действие нито преча на някой от политическия спектър в България, нито подкрепям когото и да било. Президентът отстоява своята позииция и като обикновен гражданин. А българите, където и да са по света, трябва да могат да гласуват облекчено", заяви той.

Каракачанов: Не може да си играем с бъдещето на нашата страна

Президентът призова политиците да прочетат отново Конституцията, както и да си припомнят клетвата, която са положили като депутати. 

"Ако ти разделяш българите, дали са в Турция, САЩ или Германия, ти вече погазваш Конституцията на България. Ако ти създаваш пречки, независимо в коя държава са те, да упражнят конституционното си право на глас, ти погазваш Конституцията на България. Народните представители трябва да си спомнят в какво са се клели - да спазват Конституцията, да служат на народа. Моля, помогнете му да гласува в която и точка на света да е и му дайте шанс", обърна се държавният глава.

Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен

Росен Плевнелиев припомни Референдума за електронното гласуване. По думите му вместо да облекчат българите да гласуват, където и да са по света, знаейки че през 2018 г. това трябва да стане факт чрез електронното дистанционно гласуване, с Изборния кодекс депутатите въвеждат ограничения.

Плевнелиев заяви, че очаква отговорен дебат в Народното събрание.

Президентът участва в дискусия с младежи по повод Деня на Европа и направи коментара си там, в отговор на въпрос, поставен от тях.